Flamand sörös tarja

Újabb különleges recept. Időről időre eszembe jut, ha már kreativitási válságban vagyok és elkészítem. Nem túl bonyolult, kell neki ugyan kb egy óra az elkészítéshez, de nem kell végig mellette állni. Lentebb azt is megtudhatjátok, nekem mire volt időm még mellette 😉 A recept  Mautner Zsófitól van, de kicsit változtattam és most a saját verziómat írom le.

flamand

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 vastagabb szelet sertéstarja (csont nélkül az ideális de csontos sem gond, én most úgy készítettem)
  • só, bors, liszt
  • olívaolaj
  • 125 g kockákra vágott szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 150 ml sör
  • 2 db babérlevél
  • szegfűbors (fél kk őrölt vagy 4 egész)
  • 2 ek.  mustár
  • 1 ek. barnacukor
  • 25 g étcsokoládé
  • (1 ek. étkezési keményítő)
  • 40 hideg vaj

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük egy kevés liszttel, majd forró olívaolajban mindkét felüket megpirítjuk. Közben felkarikázzuk a hagymát és ha nem eleve kockázott bacont vettünk, akkor azt is felkockázzuk. Ha a hús megpirult (nem kell hogy meg is süljön, arra lesz később ideje), akkor kiszedjük a serpenyőből. A fennmaradt zsiradékra tesszük a hagymát, a szalonnát, sózzuk és ezeket is megpirítjuk.

Felöntjük a szalonnás-hagymás keveréket 2 dl vízzel és a sörrel, beletesszük a babérlevelet és a szegfűborsot. Visszatesszük bele a hússzeleteket és lefedve alacsony lángon legalább fél óráig hagyjuk főni. A szósz nem fedi el a húst, de lefedve így is puhára fog főni benne.

Én ezalatt meghámoztam és felkarikáztam a krumplit, amit olajjal és sóval egy tepsiben szétterítve megsütöttem. Kb addigra lett kész végül így, mint a hús.

Most van idő rendet tenni a lakásban. Én elmeséltem a napomat a férjemnek és közben jártuk körbe a lakást és elpakoltuk, ami nem a helyén volt. Fel sem tűnt és rend lett 😀

Ha megpuhult a hús, tegyük hozzá a mustárt, a barna cukrot és a kocka csokit. Ha a szósz nem elég sűrű, akkor egy bögrébe szedjünk ki egy merőkanálnyit belőle, ebben keverjük el a keményítőt, majd így öntsük vissza a serpenyőbe, különben csomós lesz. Ezután még kicsit forraljuk és be fog sűrűsödni.

Az utolsó lépés, hogy lehúzzuk a tűzről a serpenyőt és hozzááadjuk a hideg vajat, ettől még selymesebb lesz a szósz.

Jó étvágyat

Nóri

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s