Az igazi orosz húsos pelmeni

Pelmeni, ahogy az anyósom Zanna készíti, sőt, mikor kérdeztem honnan van a recept, azt mondta az anyukájától tanulta, úgyhogy ha úgy tetszik egy családi recept lesz, amit leírok. Akik benne vannak a Facebook csoportunkban, már tudhatják a közös pelmeni készítés körülményeit, a többieknek azért leírom ide.

Az új évet Észtországban töltöttük a férjem szüleinél, akik orosz származásúak. Egyik este anyósom mondta, hogy főz nekünk pelmenit, mire a férjem válaszolt neki, hogy én azt nem szeretem. Na ennyit én is értek oroszul, úgyhogy rögtön mondtam, hogy azért a házit megkóstolnám (na nem oroszul, ennyire azért sajnos nem tudok 🙂 ). Így esett, hogy megkóstoltam életemben először, azelőtt ugyanis csak mirelit boltival találkoztam és az valahogy sosem tűnt finomnak. De ez, jó sok tejföllel annyira ízlett, hogy rögtön kedvet kaptam hozzá, hogy megtanuljam  a készítését, egyrészt mert én is szeretem enni, másrészt hogy a férjemnek kedveskedhessek néha egy kis hazaival. Pár nappal később egészen pontosan január elsején neki is láttunk a közös pelmeni készítésnek. Elég nagy meló, négyen kellettünk hozzá, de azért ketten is elboldogultunk volna, csak praktikus volt, hogy amikor a kemény tésztát kellett gyúrni, apósom besegített, vagy szaggatni, meg videókat felvenni a férjem. Mert készítettünk egy kis filmet is nektek, hogy könnyebben el tudjátok képzelni a dolgok menetét. Nincs minden felvéve, úgyhogy a videó nem helyettesíti a leírást, ahhoz tartsátok magatokat. Remélem lesz aki kipróbálja, akkor már nem volt hiába a sok munka. 🙂 Én már megbeszéltem az orosz szomszédainkkal, hogy készítünk közösen pelmenit és egy barátnőmmel is 😀 Az a jó benne, hogy amint elkészült megy a fagyasztóba és bármikor ha nincs otthon elég kaja elő lehet venni pár szemet és megfőzni. Na jó hosszúra nyúlt a bevezető, jöjjön a recept.

img_20190101_173939

Hozzávalók

Ebből a mennyiségű hozzávalóból mi 151 darabot készítettünk, de különböző méretűeket. Egy ember egyszerre simán megeszik 15 darabot szerintem, de nyilván a mérettől is függ.

A tésztához

  • 1 tojás
  • 220 ml hideg víz (lehet szénsavas is)
  • 4 pohár liszt (a 220 ml-es pohárból, amivel a vizet mértük)
  • fél kk. só
  • 3-4 ek. olaj

A töltelékhez

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb 1300 g darált hús (sertés, vagy vegyes)
  • fél kk. bors
  • másfél kk. só
  • fél kk. 30%-os ecet

A főzéshez

bors, leveskocka, só és babérlevél

Tálaláshoz

Tejföl

img_20190101_153236_2

  1. Első körben felszabadítunk egy rekeszt a mélyhűtőben. Ez a legnehezebb része a dolognak 🙂
  2. A húst ledaráljuk ,vagy eleve daráltan vesszük. Ha magunk daráljuk, mehet a húsdarálóba vele együtt a hagyma és a fokhagyma, különben reszeljük bele őket, keverjük hozzá a sót, borsot és ecetet, majd gyúrjuk jó sokáig. A lényeg, hogy egy teljesen egynemű szinte már krémet kapjunk a húsból, ne maradjon darabos. Lefedve félretesszük, míg elkészítjük a tésztát.
  3. A tojást a hideg vízzel egy habverő segítségével összekeverjük. A lisztet egy kupacba az asztalra szitáljuk, rászórjuk a sót. A kupac közepébe gödröt “ásunk”, beleöntjük a tojásos vizet és mutatóujjal szépen összekeverjük. Ezt meg sem próbálom ennél jobban leírni, nézzétek meg a videót (lent), ott be van mutatva ez a lépés. Ha nagyon nem állna össze a tészta, mehet még egy kevés víz hozzá.
  4. A következő lépés szintén benne van a videóban, ekkor “lépnek” színre apósom kezei. Itt elkél ugyanis az erő. A tésztába beledolgozzuk az olajat, kanalanként adagoljuk, majd összegyúrjuk, mehet a következő kanál és így tovább. 10-15 percig kell a tésztát gyúrni míg szép puha de elasztikus állagú gombóc nem lesz. Nézzétek meg a videóban milyen szép lett a miénk 🙂
  5. Ekkor a tésztát szorosan celofánba tekerjük, hogy légmentesen el legyen zárva. Félretesszük a konyhapulton kb 40-60 percre.
  6. A tészta nagyon érzékeny, hamar kiszárad, ezért ne nyissunk rá ablakot például. Ha lejárt az idő, levágjuk a gombóc negyedét, a maradékot visszacsomagoljuk szorosan a fóliába. Viszonylag gyorsan kell dolgozni, nem kell kapkodni nyilván, de ne hagyjuk órákig kinn a tésztát a levegőn.
  7. A levágott negyedet lisztes alapon kinyújtjuk, majd pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nem baj, ha némelyik nem sikerül szabályosra, nem fog látszódni.

img_20190101_151302

  1. A húsból a tészta közepébe kis kupacokat teszünk, majd a videón látható módon összehajtogatjuk a kis csomagokat.
  2. Ha sokáig áll a kiszaggattott forma, mert például a többi töltésével vagyunk elfoglalva, észre fogjátok venni, hogy egy idő után elkezd száradni, ha kicsit meghúzogatjátok, fehér lesz. Na ez nem baj, csak ez a kicsit száradt anyag nem tapad olyan jól, ezért ilyenkor fordítsátok meg a kiszaggattott formákat, hogy arra a felükre ami eddig az asztallal érintkezett, arra kerüljön a hús, így könnyebb lesz összetapasztani.
  3. Mi felváltva dolgoztunk, például egyikünk szaggatott addig a másik pakolta rá a húst, majd közösen csomagoltunk, de mindenki találja ki, hogy hogy érzi a leghatékonyabbnak.
  4. Ha kész a negyed tészta, amit levágtunk, ne álljunk rögtön neki a következő negyednek, a kész pelmeniket ugyanis előbb biztonságba kell helyezni. A mélyhűtő fiókjába tegyünk egy celofánt, erre tegyük egymás mellé a pelmeniket, majd szitáljunk rájuk kevés lisztet. Mehet is be a mélyhűtőbe.
  5. Ekkor vágunk le egy újabb adagot a tészta gombócból. Ha kész, mehet ez is a mélyhűtőbe az előbb leírt módon, lehet rétegezni is de akkor tegyünk közé is fóliát.
  6. Ha megfagytak a pelmenik, összébb lehet rakni őket, vagy porciózni például külön dobozokba/zacskókba adagonként, tárolni viszont továbbra is  a mélyhűtőben kell.
  7. A főzés menete: 500 g pelmenihez kb 3 liter  vizet forralunk, bele bors, leveskocka, só és babérlevél kerül. Lobogó vízbe tesszük a fagyasztott(nem felolvasztott!) pelmeniket, a lisztet előtte persze lerázzuk róluk, ha maradt rajtuk. Ez fontos, a pelmeniket minden esetben le kell fagyasztani ahogy fent leírtam és így kell tárolni felhasználásig. Nem lehet rögtön a kis csomagol elkészítése után kifőzni őket, bár mire az utolsó adagot is elkészítjük, az első adag szinte már meg is fagyott.
  8. A hőfokozatot nem tekerjük le, erős lángong főzzük tovább a pelmeniket. Néha megkeverjük. Ha feljöttek a víz felszínére, akkor még 4-5 percig főzzük őket, majd kiszedjük őket a vízből.
  9. Tálaláshoz tejfölt használunk.

Jó étvágyat

Nóri (és Zanna )

Reklámok

Az igazi orosz húsos pelmeni” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s