Burgonya gratin

Aszt hiszem ez a “magyar” neve. A lényeg, hogy egy kicsit különlegesebb köret, ha már ti is unjátok a tepsiben sült krumpli / főtt krumpli / rizs  / tészta ördögi kört. A receptet egy német oldalon találtam, direkt olyat kerestem, amivel a lehető legkevesebb munka van. Mi hentestől vett előrepácolt húst ettünk hozzá, azzal nem volt túl sok munka, így belefért, hogy a krumplival egy egész kicsi többet foglakozom, mint hogy bedobom a sütőbe 🙂 Fél kiló krumpliból készítettem és nagykából három adag lett, persze sokat függ attól, hogy ki mennyit eszik, mi van hozzá stb.

Hozzávalók kb 3 főre

  • 500 g krumpli
  • 130 ml tej
  • 130 ml tejszín
  • 1 gerez fokhagyma
  • só, bors, rozmaring
  • vaj
  • reszelt sajt (kb 100g – aki szereti tehet rá valami karakteresebb ízűt )

IMG_20180710_200121_2.jpg

A meghámozott krumplit egy szeletelővel (amivel például az uborkát is szeleteljük az ubisalihoz) leszeleteljük. Akinek nincs ilyenje, az próbálja meg minél vékonyabb, egyenlő szeletekre vágni egy jó éles késsel.

A krumplikat hideg vízben megmossuk, majd a tejjel, tejszínnel, az összetört, vagy apróra vágott fokhagymával, rozmaring ággal/ őrölt rozmaringgal, sóval és borssal közepes tűzön felforraljuk. A sütőt előmelegítjuk 220 fokra (hőlégkeveréssel 200).

A krumplit közben tovább főzzük, vagyis hagyjuk 10 percig forrni és közben néha megkeverjük.

Egy hőálló tálat vajjal kikenünk, ha lejárt a 10 perc, beleöntjük a krumplit, megszórjuk sajttal és a forró sütőben 15-20 percig sütjük. Kész is 🙂

Jó étvágyat

Nóri

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s