Körtés-mandulás pite

Egy barátnőmnek készítettem ezt a sütit. Egész kevés munka van vele, viszont viszonylag sok időt vesz igénybe, mert várni kell a folyamatok között. Mivel nekem nincs külön piteformám, ezért én egy sima kapcsos tortaformában sütöttem ki. Figyelni kell, hogy ne égjen meg a tészta, de amúgy működik így is.

A recept Sallay Fanni- Álom sütikivitelben című könyvéből van, kevés változtatással. Korábban is került már fel pite recept ebből a könyvől, azt itt találjátok: Karamellás pite

Hozzávalók egy 26-30 cm-es formához

Tarte alaptészta:

  • 200 g liszt
  • 50 g darált mandula
  • 125 g hideg vaj
  • 1 vaníliás cukor (lehetőleg bourbon)
  • csipet só
  • 50 g porcukor
  • 1-2 ek. hideg víz

Töltelék

  • 150 g puha vaj
  • 150 g porcukor
  • 10 g étkezési keményítő
  • 150 g darált mandula
  • 200 ml tejszín
  • 2 tojás
  • 2 körte

pite

Elkészítés:

A tésztához az összes hozzávalót összegyűrjuk, míg össze nem áll, majd egy kilapított bucit gyúrunk belőle (felesleges gombóc formát gyúrni, mert sokkal nehezebben hűl át és utána nehezebb is kinyújtani). Ezután a hűtőbe tesszük egy órára.

Ha az idő lejárt, vajazott formába (pite vagy kapcsos tortaforma) nyomkodjuk a tésztát, hogy legyen kb 4-5 cm pereme is. Én ezután visszatettem a hűtőbe, hogy addig se a forró konyhában legyen, míg elkészítem a krémet.

Első körben azonban a sütőt kell előmelegíteni. A recept szerint 170 fokra, én hőlégkeveréssel 160 fokot ajánlok, nekem így is félő volt, hogy előbb megég, mint megsül a sütim.

A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, majd szeletekre vágjuk – ízlés szerinti méretűre, én kisebbeket vágtam, de amúgy szerintem kb mindegy.

Az őrölt mandulát, a keményítőt és a porcukrot elkeverjük, majd ehhez adjuk a puha vajat. Egy másik lábasban elkeverjük a tejszínt és a tojásokat, majd a két tál tartalmát egybeöntjük.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, rápakoljuk a körtéket (én azt hittem van értelme szépen ,de úgysem látszik 🙂 Erre jön a krém, ami teljesen el is fedi a gyümölcsöket.

Végül 35-40 perc alatt készre sütjük a pitét. Én közben nézegettem, és végül kicsit lejjebb is tekertem a hőt, mert féltem, hogy a tészta megég. Még forrón egy spatulával elválasztottam a süti peremét a formától, ilyenkor még puha nagyon. De ne szedjétel ki a sütit, csak később, mikor már kihűlt, én vágtam belőle egy szeletet még forrón és szét is folyt teljesen 🙂

Hajrá!

Nóri

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s