Dobos torta

Ennek a tortának mi – a blogszerzők – még nem álltunk neki, de egy kedves olvasónk, Patatics Bernadett viszont igen. Leiírta a tapasztalatait, mi pedig ezt most örömmel megosztjuk veletek. Olvassátok, nem is olyan bonyolult 🙂

A testvérem kisgyerek kora óta rajong ezért a tortáért, örök kedvence, emlékszem mindig ezt rendeltette a cukrászdából szülinapjára. Az idén sem volt ez másképp, pedig már huszonöt éves. Így úgy döntöttem, hogy én készítem el neki, mivel a sütés nálam nagy szerelem, kikapcsolódás a javából.

Szerencsére a torta elkészítésére egy olyan napot választottam, amikor teljes magányomban voltam otthon, amit valljunk be, a torta meghálált! Egy Nosalty receptet vettem alapul, tapasztalataimmal kicsit kiegészítve, íme a már átírt recept!

dob1

Hozzávalók egy kb. 12 szeletes tortához:

Piskóta:

  • 6 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 3,5 dkg vaj
  • 3 mk. sütőpor

Krém:

  • 4 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg 70 %-os étcsokoládé
  • 1 cs. Vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg 50%-os étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál Holland kakaó

 Karamelltető:

  • 15 dkg porcukor
  • 4 ek. Víz
  • 2 tk. Ecet
  • 8 g vaj (2 tk)

dob3

Elkészítés:

Piskóta:

Egy gáztepsibe vágjunk bele egy szilikonos sütőpapírt, és rajzoljunk körbe kétszer egy 22 cm-es tortaformát. A sütőt ekkor már be lehet kapcsolni, 180 fokra, légkeverésen. A piskóta lapokat kettesével készítettem, mivel, ha az egészet egybe csináltam volna, akkor a negyedik lapnál a piskóta összeesett volna és onnantól csak papírlap vastagságú lapokat kaptam volna.  2 db tojássárgáját kikevertem 1,6 dkg porcukorral, (kb. Másfél evőkanál) a 2 db tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral vertem kemény habbá. A tojássárgás keverékbe beleforgattam a 3,3 dkg lisztet, az 1 mokkáskanál sütőport és belecsorgattam 1,1 dkg olvasztott vajat (kb. 1 nagyobb teáskanálnyi puha vaj, amit szerintem nem muszáj megolvasztani, elég, ha nagyon puha a vaj, amit használunk.) Végül a fehérjehabot óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a keverékbe. Az elkészült tésztát eloszlattam az előre megrajzolt sütőpapíron, majd a 8-10 perc alatt a lapokat készre sütöttem.

A folyamatot még kétszer megismételtem, hogy megkapjam a szükséges 6 piskótalapot.

 

Krém

A krém alapjához a tojásokat hőálló tálba tettem, és hozzákevertem a porcukrot, majd vízgőz felett csípősre melegítettem. (Akkor „csípős”, ha az ujjunk hegyét csípősen égeti). Amikor felmelegedett, levettem a vízgőzről és habverővel kihűlésig kevertem. Ezután a vajat robotgépben alaposan kikevertem és hozzáadtam a 2 evőkanál holland kakaót. A vajat jó előre kivettem a hűtőből, így nagyon puha volt, sokkal könnyebben és gyorsabban tudtam vele dolgozni. Az étcsokikat szintén hőálló tálba tettem és szintén vízgőz felett megolvasztottam. Nekem a mikrós megoldás sosem sikerül, mert valamiért mindig megég a csoki. A kikevert krémes, lágy vajhoz hozzáadtam a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet beleforgattam a kihűlt tojásos habba. Figyeltem arra, hogy az olvasztott csoki ne legyen meleg, inkább csak langyoska, mert ha azonnal tölteni akarjuk a lapokat, akkor a csoki megolvasztja a vajat ami ki tud folyni. Azt tapasztaltam, ha kész krémet picit hűtőbe visszatettem dermedni, akkor könnyebb volt vele dolgozni.  Az összeállításnál a legszebb lapot félretettem a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot pedig megtöltöttem a krémmel, és bevontam vele az oldalát és a tetejét. A krémet én 6 kb., egyenlő részre osztottam. Egy kb. 2-3 evőkanálnyi krémet nyomózsákba tettem, ezzel a mennyiséggel még díszíteni lehet a már kész tortát.

 

Karamelltető

A karamelltetőhöz a cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban összekevertem, és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáltam folyamatos kevergetés mellett. (Elég lassú folyamat!) Ha kész, a félretett piskótalapot elővettem és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlattam rajta a karamellt. Mielőtt megszilárdult volna szintén villámgyorsan vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágtam. A torta tetejének a szélén 12 krémrózsát csináltam a félretett krémből, amikre ferdén rátettem a karamelles piskótacikkeket. A középső illesztést egy krémrózsával tüntettem el.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s