Tonkababos-málnás-csokis pite

Pár éve bukkantam rá erre a különleges receptre. Azelőtt nem is hallottam a tonkababról, de felvillanyozott, úgyhogy el is mentem elég sok boltba, mire rájöttem, hol és pontosan mit is kell keresnem. Végül egy nagyobb áruházban a fűszereknél találtam. Hogy mi is az a tonkabab? A mindmegette oldalán egy elég jó leírást találtok róla itt 

Eddig háromszor készítettem el, de egyszer sem otthonra. Először búcsú ajándékként a gyakornoki helyemen, ott nem tudtam lefényképezni. Utána a mostani munkahelyemen egy ilyen céges nap szerűségre, akkor sem volt alkalmam fotózgatni és most hétvégén pedig a barátainknak vendégségbe- mondanom sem kell, ott sem álltam neki fényképezgetni.  Szóval egyetlen képem van róla, ahol felvágatlan formában van. Ezen nem látszik, hogy mennyire krémes és tökéletes az állaga, úgyhogy aki azt is látni és érezni szeretné, muszáj lesz megsütnie, mégpedig így:

Hozzávalók

10 szeletes sütihez (28-30 cm-es forma)

A tésztához:
  • 200 g liszt
  • 25 g cukrozatlan kakaópor
  • 25 g porcukor
  • 1/4 tonkabab
  • 175 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 300 g  málna (fagyasztott vagy friss)
A krémhez:
  • 500 ml tejszín
  • 80 g barnacukor
  • 300 g étcsokoládé – ízlés szerinti keserűségű
  • 2 db tojás
  • fél tonkabab

csoki

  1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a kakaóporral és a reszelt tonkababbal, majd hozzádjuk a kockákra vágott hideg vajat. Kézzel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat. Mikor már kellőképpen összekeveredett a liszttel, hozzáadjuk a tojássárgáját és két evőkanál hideg vizet és összegyúrjuk a tesztát. Ha összeállt, laposabb korongot formálunk belőle (hogy gyorsabban áthűljön és könyebb leygen kinyújtani) és fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Mikor lejárt az idő, előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tésztát lisztezett alapon kinyújtuk, hogy pár centivel szélesebb legyen, mint a forma. Így lesz pereme is a pitének. Én nem kentem ki semmivel a csatos formámat, csak belenyomkodtam a tésztát, persze elszakadt közben de teljesen mindegy, mert úgysem fog látszani a toldozgatás-foldozgatás és ízre nem lesz rosszabb 🙂
  3. Villával megszurkáljuk a süti alját, hogy ki tudjon szökni a levegő és ne púposodjon fel a tészta, majd az előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
  4. Ezalatt a csokit felvágjuk. A tejszínt a cukorral felforraljuk és a csokira öntjük. Addig kevergetjük, míg fel nem oldódik teljesen. Ekkor mehet bele a lereszelt tonkabab. A tojásokat egy villával kicsit felverjük, majd apránként egy habverővel keverve hozzáadjuk a tejszínhez és jól elkeverjük.
  5. Ha a tészta elkészült, kivesszük a sütőből és a hőfokot 180 fokra csökkentjük. A tésztára rátesszük a málnát, majd ráöntjük a krémet és mehet vissza a sütőbe kb 20 percre.
  6. Akkor van készen, amikor a széle megszilárdult de a közepe még kocsonyás.
  7. Fogyasztás előtt hagyni kell kihűlni és megdermedni, viszont szerintem úgy a legfinomabb, ha előző nap elkészítjük és nem hűtőhidegen esszük, hanem szobahőmérsékletűen 🙂 Málnával lehet tovább díszíteni.

Nóri

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s