Citromos cheesecake (glutén- és cukormentes)

Aki ismer vagy régóta követi a blogot tudja, hogy nálam a süti ott kezdődik, hogy cukor és fehér liszt. Persze Férjemnek gyártom a jobbnál-jobb cukormentes finomságokat, de mindig készítek két félét, hogy nekem legyen “egészségtelen” is. Lehet emiatt csúnyán nézni rám, de vállalom, hogy iszonyú édesszájú vagyok, nagyon szeretek sütni és amíg nem kényszerülök rá, addig önszántamból nem fogok diétázni. Az ok amúgy prózai. Egyszerűen a “gluténos-cukros” édességek ízlenek a legjobban. Ritkán eszem mentes sütit. Most kivételt tettem és kellemesen csalódtam mert még az én ízlésemnek is megfelelt. Nem, nem váltana fel egy jóféle browniet, de ha egy ilyet sütök, akkor nem érzem a késztetést, hogy süssek mellé egy nem mentes verziót is 🙂
Cukormentes dolgokban szerintem már eléggé profi vagyok ( 7 éve sütök/főzök a férjemre) Gluténmentesben folyamatosan próbálkozom, fejlesztgetem a tudásom mert a baráti körben többen is érintettek. Ez a sajttorta is vendégségbe készült, ahol ketten is gluténmentes diétán vannak. Az egész elkészítésében az volt a legnehezebb rész, hogy szerezzek olyan kekszet, ami cukor.és gluténmentes IS. A kekszek 99% vagy glutén, vagy cukormentes volt. Végül találtam a Gullón márkából chocolate chips cookiest, ami mindkettő kritériumnak megfelelt. Ez itt nem a reklám helye, de ha valaki úgy jár, mint én, hogy nem elég, ha gluténmentes a süti, akkor ajánlom ezt a kekszet. Az eredeti recept a legújabb Nők Lapja Desszert különszámból van és annyit változtattam csak, hogy nem raktam bele zabpelyhet (eredeti recept szerint fele zabpehely- fele keksz) hanem csak kekszet.  Najó most már jöjjön a recept 🙂

17757557_1341936719186465_818821163179195488_n

 

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:

250 g mascarpone

150 g natúr joghurt

3 ek nyírfacukor (vagy cukor, ha csak gluténmentesre gyúrunk)

4 tojás

1 citrom héja és leve (kezeletlen héjút használok mindig)

1 csomag gluténmentes keksz

50 g puha vaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kekszet aprítsuk és keverjük el a puha vajjal, majd egy 20 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk. Nekem állíthatós tortagyűrűm van, így tudok pont 20 cm-es tortát készíteni, de 18-as is megteszi, vagy a klasszik 24-26 cm-es. Max kicsit alacsonyabb lesz a torta. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a mascarponéval, nyírfacukorral, joghurttal illetve a citrom reszelt héjával és levével alaposan elkeverjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert fehérjét és a kekszes alapra öntjük. 45-55 percig sütjük. 40 perc utántól érdemes gyakran ellenőrizni, hogy ne égjen meg és ha nagyon pirulna, akkor a hőfokot picit lejjebb venni. A torta akkor van kész, ha a széle már szilárd, de a közepe remegős. Szeletelés előtt megvárjuk míg teljesen kihűl, akár egy éjszakát is pihenhet hűtőben (hahaha még sose bírtam ki egy sütinél se ezt :))

Anna

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s