Florentin szelet

Kedvenc karácsonyi sütim. Nagyon nem is ragoznám túl, mert tényleg olyan finom, hogy az valami hihetetlen. Idén is megsütöm, ez tavalyi kép, de gondoltam leírom nektek a receptet, hogy legyen időtök még karácsony előtt elkészíteni.

Arra érdemes figyelni, hogy tényleg minőségi hozzávalókkal dolgozzunk (vaj margarin helyett, vagy csoki étbevonó helyett pl). Egyszer dupla adagot szerettem volna egy tepsiben kisütni, akkor már túl fojtogatós lett a tészta, szóval én egy nagy tepsihez max másfélszeres adagot ajánlanék, különben süssük inkább két részletben. Recept innen.

img_20151225_195902-1

Hozzávalók:

Tészta:

  • 300 g liszt
  • 1 kk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 200 g hideg vaj kockára vágva
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek tej

Mandulás réteg:

  • 125 ml tejszín
  • 50 g méz
  • 50 g vaj
  • 150 gcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 gszeletelt mandula
  • 100 g aprított kandírozott narancs és/vagy citrom

Csoki:

  • 200 g étcsokoládé
  • 1 ek vaj

 

  1. A tésztához elkeverjük az összes hozzávalót majd fóliába tekerve betesszük a hűtőbe 1 órára pihenni.
  2. Rögtön neki is láthatunk a tetejének. Ehhez lassú tűzön olvasszuk össze a vajat, cukrot, mézet és a tejszínt. Keverjük bele a szeletelt mandulát és a kandírozott gyümölcsöt. Hagyjuk kissé kihűlni.
  3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát az egy óra letelte után egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki és nyomkodjuk bele egy kb. 30×40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. A tésztára mehet a mandulás keverék. A forró sütőben 30 percig sütjük, hogy szép aranybarna legyen de meg azért ne égjen. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  5. Én háromszög alakú szeleteket szoktam vágni, ehhez vágjuk a tésztát először csíkokra, majd a csíkokat ferdén szeletekre.
  6. Én nem egyesével szoktam csokiba mártani, hanem szeletelés után kenem meg a szélüket csokival. Nem lesznek így világszépek de az ízén nem változtat 🙂 Ehhez a csokit vízgőz felett a vajjal megolvasztjuk és késsel/spatulával/ ecsettel megkenjük a széleket.

Másnapra amúgy még finomabb szokott lenni, de nem szokott sok maradni 🙂

Nóri

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s