Marcipános párnácskák

Na ez megint egy olyan süti, amit meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Tudjátok, mikor valahol szembejön veletek egy kép és onnantól ott motoszkál a fejetekben, hogy ezt meg kéne sütni. Az ilyen pillanatok ellensúlyozzák némiképp a napi szinten bekövetkező “mit főzzek ma válságot”. Mikor nem muszájból mész be a konyhába, hanem mert ez jelenti a kikapcsolódást. Gondolom sokaknak ismerős az érzés, amiről beszélek, teljesen más örömből sütni-főzni, meg “kötelességből”, hogy legyen mit tenni este az asztalra. Na szóval ez egy tipikus örömsüti, nem túl bonyolult, de azért nem is túl könnyű, pont annyit kell vele foglalkozni, hogy azt még élvezni lehessen és hát a végeredmény úgyis kárpótól az aznapi(heti?) “megint krumplit kell pucolni” meg “utálok húst vágni” pillanatért 🙂

A recept most is egy német nyelvű oldalról van, innen. Az elkészítése a 3-4 órát vesz igénybe,mert többször kell pihentetni, maga a munka vele nem több szerintem fél óránál.

IMG_20161119_185556.jpg

Hozzávalók (40 db-hoz):

  • 300 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 200 g hideg vaj
  • 2 tojás (szétválasztva)
  • 300 g marcipánmassza
  • 2 ek. citromlé
  • 8 csepp keserűmandula aroma
  • porcukor szóráshoz

1. A linzertésztához elkeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót, a kockákra vágott hideg vajat és a két tojás sárgáját és addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Ezután téglalapot formálunk belőle és fóliába csomagolva 2 órára betesszük a hűtőbe.

2. Mikor letelt a minimum 2 óra, kivesszük a tésztát és 4 egyenlő darabra vágjuk. Lisztezett deszkán lisztes sodrófával egyenként kinyújtjuk a darabokat. Ideális az lenne, hogy 3 mm vastag és 8 cm szélesek legyenek a csíkok, ez nekem sem sikerült mindenhol, de az ízélményből semmit sem von le, csak nem lesznek olyan szabályosak a párnácskák. A kinyújtott darabokat félre tesszük (ideális esetben hidegbe).

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A marcipánt lereszeljük, vagy kézzel kisebb darabokra szaggatjuk és elkeverjük a citromlével és a mandula aromával, valamint a 2 tojásfehérjével és gyúrjuk (kézzel, vagy géppel), míg nagyjából egynemű nem lesz. Ezután egy kanállal/spatulával minden linzer csíkot bekenünk ezzel a marcipános masszával.

4. A csíkokat hosszanti irányban feltekerjük és kb 2 cm-es csigákat vágunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk fektetve (szóval nem állítva, mint mikor csigát készítünk). Forró sütőben megsütjük, míg a széle aranybarnára nem pirul (nekem 20 perc is volt, de a recept szerint 12-14). A párnák tetejének nekem nem lett színe, de a szegély, meg ahol kifolyt a krém az jó ropogósra sült.

5. Most jön a legnehezebb rész, hagyni kell kihűlni, majd porcukorral megszórva tálalhatjuk. Persze én sem bírtam ki és megettem vagy 4-et melegen, de hidegen tényleg jobb és a hasunk sem fájdul meg tőle.

Nóri

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s