Cheddar sajttal töltött húsgolyók szósszal és répával

Ez egy igazán különleges, elég pepecses, de nagyon nagyon finom főétel. Azelőtt még soha életemben nem készítettem húsgolyót, vagy fasírtot, így ez annál nagyobbat szólt. Valószínűleg az lehet az oka, hogy a fasírt azon kevés ételek közé tartozik, ami anyukám elkészítési módja szerint nekem nem ízlik. Hol eszik az ember még fasírtot? A menzán. Stefánia vagdalt és társaik…szóval nem kell tovább ragozni, én eddig azt hittem, hogy nem szeretem a fasírtot, vagy húsgolyót (erről az elnevezésről is egy menzás dologra asszciálok, a paradicsom szószban úszkáló rizses gombócokra). Két német nyelvű(állítólag eredetileg Jamie Olivertől származó) receptet használtam fel az elkészítéshez, ezeket itt  és itt találjátok.

IMG_20161027_171151.jpg

 

Húsgolyó

Hozzávalók 16 db-hoz:

  • 1 kg vegyes darált hús (sertés, marha)

  • 100 g apróra vágott hagyma

  • 1 db apróra vágott fokhagyma

  • 1tojás

  • 40 g zsemlemorzsa

  • 2 ek. morzsolt rozmaring

  • 1 ek. morzsolt majoranna

  • 1 tk. mustár

  • 1 tk. ketchup

  • 2 ek. Worcester-szósz

  • 60-80 g Cheddarsajt kb 1,5 cm-es kockákra vágva

  • darabka vaj

  • só, bors

  1. Egy serpenyőbe 2-3 ek. olajat, 4 ek. vizet, a Worcester-szószt és egy darabka vajat teszünk. Erre jön a darabokra vágott hagyma és a rozmaring, amit  20-25 perc alatt kis lángon lefedve, néha keverve főzögetünk. 1-2 perccel az idő lejárta előtt hozzáaadjuk a fokhagymát. Mikor letelt az idő, leszedjük a tűzről, sózzuk borsozzuk.
  2. Egy keverőedényben a darálthúst, a tojást, a zsemlemorzsát, a mustárt, a ketchupot és a majorannát összekeverjük. Hozzáadjuk a pirított hagymát és 1 tk. sót.
  3. A gombóck formázásához célszerű egy fagyis/merőkanalat használni, hogy ugyanakkorák legyenek a golyók, mivel sütőben lesz kisütve. Minden gombóc közepébe belenyomunk egy kocka sajtot és egymás mellé tesszük őket egy kerámia sütőformában. Mielőtt elkezdenénk kisütni őket, elkészítjük a szószt.

 

Szósz

Hozzávalók:

  • 200 g darált marhahús

  • 1 nagyobb hagyma apróra vágva

  • 1 ek. rozmaring

  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. feketeribizli/meggylekvár

  • 2 Ttk. mustár

  • 1-2 ek. fehérborecet

  • 200 ml világos sör

  • 750 ml marhahús alaplé (erről írok lentebb)

  • só, bors

A marhahús alaplé (franciául fond) ideálsi esetben nem leveskockából készül, hanem tényleg húsból lett főzve. Mivel ilyenre nekem sem volt időm, ezért vettem a boltban üvegeset. Nem tudom, hogy otthon lehet-e ilyesmit kapni, ha valakinek esetleg van infója, hogy hol, örülnék, ha megírná, akkor szerkeszteném a bejegyzést.

4. A darált húst egy nagyobb lábasban erős tűzön fehéredésig pirítjuk, majd közepesre állítjuk a lángot, hozzáadjuk a hagymát és a rozmaringot és 5 percig kevergetve főzzük.  Ezután hozzáöntjük a sört, és addig főzzük, amíg majdnem teljesen el nem párolog a leve. Mikor ez megtörtént, rászórjuk a lisztet és alaposan elkeverjük. Erre mehet az alaplé, a lekvár és a mustár, amikkel újabb 30 percig kis lángon néha kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Végezetül ecettel, sóval és borssal ízesítjük.

 

5. A sütőt ezalatt előmelegítjük 240 fokra. A húsgolyókat a sütő felső egyharmadában 15 percig sütjük, majd ráöntjük a szószt és még 5 percig hagyjuk megpirulni.

Ezek után/ közben, kinek mire van kapacitása én elkészítettem a krumplipürét és az alább látható karamellizált répákat.

Karamellizált répa

IMG_20161027_164816.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 800 g répa
  • 2 ek vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. cukor
  • 4 gerezd fokhagyma egészben

A répát meghámozzuk és ferdén nagyjából egyenlő nagyságú szeletekre vágjuk. Egy vastag aljú lábasban az olajat és a vajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és kis lángon, lefedve kb. 20 perc alatt puhára pároljuk a répákat.

 

 

Nóri

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s