Pulled pork hagymalekvárral, házi szósszal, házi buciban

Ez egy naaagy átfogó recept lesz, aminek mentén ti is el tudjátok készíteni ezt a tépett husis hamburgert. A hús mellet leírom a hagymalekvár, a szósz és a buci receptjét is, amiket én használtam. Vétek lenne bármilyen bolti kész dologgal elrontani, úgyhogy tényleg csak akkor álljatok neki, ha van rá időtök (egy-két nap… 🙂 ), hogy mindent magatok csináljatok. A végeredmény egy szaftos, omlós illatos sertés-buresz. Természetesen futhatnak párhuzamosan is a műveletek, a szószt el lehet készíteni, míg a hús sül és a zsömle kelesztését is meg lehet kezdeni másfél órával a hús sütésének vége előtt. Ettől függetlenül tényleg sok időt vesz igénybe az egész és mosogatni is sokat kell, de megéri. Én négy adagot készítettem, de mi ketten befaltuk egy nap alatt, következőleg akkor látok neki, ha vendégek jönnek, mert ha már ennyi időt rászánok, szívesen etetnék meg vele még több embert 🙂 Az itt látható mennyiségek tehát 4 adaghoz elegek, néhol változtattam a recepten. Sajnos túl jó képek nem készültek, annyira hamar elpusztítottunk mindent..

IMG_20161002_162344.jpg

1. Hagymalekvár (elkészítési idő kb 2 óra)

Én ezt előző nap csináltam meg, mert nem kell, hogy friss legyen, viszont elég időigényes és állandó felügyeletet igényel. A recept innen van.

Hozzávalók:

  • 4 fej lila hagyma
  • 2 fej vörös hagyma
  • 1,5 száraz vörös bor
  • 1 ek. vaj
  • 4 ek. virágméz
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 ek. só
  • olaj

Az összes hagymát meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. Ezután forró olajon megforgatjuk őket, majd hagyjuk, hogy kissé összeessen. Ekkor letekerjük a hőfokot a lehető legkisebbre és 50 percig hagyjuk lefedve rotyogni. Ha ez megvolt, levesszük a fedőt, feljebb tekerjük a hőfokot, megsózzuk (nem sok, csak annak tűnik az 1 ek. só) és kevergetve főzzük, amíg a leve nagyrésze el nem fő. Ekkor mehet bele a bor és a balzsamecet, forrás után megint lejjebb tekerjük a hőfokot és fél óráig főzzük, néha megkeverjük. Ha megint nagyjából elfőtt a leve, mehet bele a méz. Én ekkor már nagyjából 2 percenként megkevertem, míg be nem sűrűsödött (20-30p). Mikor elkészült lehúzzuk a tűzhelyről, beledobjuk a vajat, és ezzel kész is lennénk.

 

2.A hús (elkészítési idő kb 4 óra)

IMG_20161002_163303.jpg

A recept egy Nők Lapjából van, Anna fotózta nekem.

Hozzávalók:

  • 600 g sertéslapocka
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. piros arany
  • fél-fél kiskanál fahéj, szegfűbors, koriander
  • fél narancs leve
  • olaj, só, bors

A sütőt 130 fokra előmelegítjük, a húst nagyobb darabokra vágjuk(10cm-es) sózzuk, borsozzuk, majd egy hőálló lábasban (akinek van olyanja, amit fel lehet tenni a tűzhelyre és a sütőbe is az olyanban, akinek nincs az egy sima serpenyőben) forró olajon minden oldaláról kissé megpirítjuk. Kivesszük a húst, lefedjük, a visszamaradt olajban megforgatjuk a szeletelt hagymát, az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a fűszereket, a paprikakrémet és a narancslevet, visszatesszük bele a húst, megforgatjuk a szószban, majd felöntjük kb 1 dl vízzel és lefedve betesszük a sütőbe 3 órára.

Mikor omlósra sült, kiszedjük a húsdarabokat, majd szétszálazzuk, azaz hosszanti irányban minél vékonyabb szálakra tépkedjük. A szaftot felforraljuk és beletesszük a húscafatokat.

3. Hamburger buci (elkészítési idő kb 2,5-3 óra)

Sajnos nem volt itthon szezámmag, pedig jól mutatott volna. Az íze viszont nagyon jó lett és elkészíteni sem egy ördöngősség. A recept innen van, videót arról, hogy hogyan formázzuk ilyen szépre, pedig itt találtok például.

IMG_20161002_163813.jpg

Hozzávalók

  • 100 ml tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 g friss élesztő
  • 300 g liszt
  • 20 g olaj
  • 0.5 csapott tk. só
  • 0.5 db tojás a téztába és 0.5 pedig kenéshez
  • 50 g natúr joghurt

Az élesztőt a cukorral összekeverve állni hagyjuk 5 percre, hogy elfolyósodjon, majd összekeverjük az összes hozzávalóval és kézzel megdagasztjuk, végül olajjal lekenve duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, 4 darabba vágjuk és lisztes kézzel egyenként megformázzuk. Ehhez segítség lehet a fent belinkelt videó. Ezután egy sütőlappal kibélelt tepsiben egymástól tisztes távolságban elhelyezzük a gombócokat és kézzel 1-1,5cm-esre lapogatjuk őket. Újabb fél óra kelesztés után, tojással lekenve 180 fokra előmelegített sütőben 20percig sütjük. És most jön egy nagyon fontos lépés, amint kiszedtük a zsömléket, egyenként bekenjük őket egy vízes konyharuhával. Nem csak épp hogy nedvessel, hanem tényleg vízezzük be a zsömléket, majd tekerjük be egy tiszta konyharuhába. Ettől maradnak puhák. Felhasználás előtt még meg lehet pirítani őket.

4. A szósz (elkészítési idő kb 10 perc)

Végezetül a szósz. Én ezt a fajtát készítettem, nekem nagyon ízlik, olyan igazi hamburgerszósz íze van számomra. Mivel Worcestershire szószom nem volt, ezért néhány plusz fűszerrel próbáltam ízesíteni.

IMG_20161002_163754.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre majonéz
  • 2 ek. barna cukor
  • 2 ek. szójaszósz
  • szárított/friss snidling apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • Worchestershire szósz helyett: pár csepp balzsamecet és mustár,és az alábbi fűszerekből egy egész kevés: curry, fahéj, gyömbér, koriander

A hozzávalókat összekeverjük, érdemes kicsit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek, és a cukor is felolvadjon.

IMG_20161002_162357.jpg

Ha idáig eljutottatok, akkor ti is hősök vagytok. Már csak össze kell állítani a burgereket. Ha nagyobb a társaság, szerintem simán ki lehet pakolni mindent az asztal közepére, és mindenki kedve szerint állíthatja össze a sajátját. Mi így ettük: buci, hagymalekvár, hús, szósz, saláta, savanyú uborka, buci. De itt istermészetesen mindenki ekdvére variálhatja. Remélem lesz, aki elkészíti és beszámol róla 🙂

Nóri

 

 

 

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s