Amerikai fahéjas csiga

A történet ott kezdődik, hogy Magdi ajánlotta a receptet, miután egy Facebook megosztás alapján beégett az agyamba, hogy én mázas cinnabont szeretnék enni. Magdi, a kedves bloggertársam pedig rögtön a segítségemre sietett és átküldte az alábbi receptet, mondván, Ő már többször elkészítette és nagyon bevált Neki. Több se kellett, másnap bevásároltam, harmadnap meg is sütöttem. De ne rohanjunk ennyire előre. A sütés napján (ma reggel) a szűk családi WhatsApp csoportunkban megosztottam, hogy nézzétek milyen guszta sütit sütök ma. Anyukám azonnal reagált, hogy épp kelt tésztás recepteket böngészett, akkor ez jó is lesz, köszöni szépen, bevásárol hozzá és már süti is.  Nóri húgom a másik bloggertárs pedig épp nyakig volt a mai napra előirányzott ételek legyártásában tehát csak a nyálát csorgatta, miközben Anyukámmal felváltva küldözgettük a fázisfotókat. Egy ideig bírta, majd közölte, hogy most megy el azonnal bevásárolni mert ezt holnap neki is meg kell sütnie. Erre fel Kinga húgom is szót kért, hogy megkívánta és Ő is megsütné. Itt azonban jöttem én, a jóságos és nagylelkű nővér (haha) és felajánlottam, hogy ugorjon át, adok a miénkből, úgyis rengeteg van. Mivel a családból egyedül Vele tartózkodtunk egy városban, így a többiek kénytelenek voltak/ lesznek maguknak megsütni, de Kinga élvezhette munkám gyümölcsét 🙂 (Mindeközben Apukám csendben hallgatott, biztos tele volt a szája fahéjas csigával, jól nősült azt meg kell hagyni :)) Anyukámmal aztán jól kitárgyaltuk két falat közt, hogy ennyire “könnyű és légies” (ez lett a napunk jelmondata) kelt tésztát is ritkán eszik az ember és hogy “nem lehet abbahagyni a zabálását pedig már rosszul vagyunk, annyit ettünk”. Az ember eszi, amíg van, annak ellenére, hogy elég tömény a cucc.
Így lett egy fahéjas csiga sütéséből városokat és országokat átívelő közös sütögetés, amibe mindhárom blogszerző is szerepel. Süssétek meg mert tényleg zseniális. Az eredeti recepthez képest csökkentettem a cukor mennyiségét Magdi javaslatára és még így is meglehetősen édes az anyag, szóval a csökkentett mennyiségeket írom. Tehát a könnyű és légies csiga receptje következik.

14330097_1138076599572479_393589546395577917_n

Hozzávalók 16 db-hoz:

Tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 tk porélesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 2 egész tojás
  • 55 dkg finomliszt

Töltelékhez:

  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg cukor (eredeti receptben 20 dkg van)
  • 2,5 ek fahéj

Mázhoz:

  • 10 dkg krémsajt (bármilyen mascarpone jó)
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük majd elkeverjük a cukorral és beleszórjuk a porélesztőt. Várunk pár percet, hogy felfusson, majd hozzáadjuk a puha vajat, csipetnyi sót, beleütjük a tojásokat és végül mehet hozzá a liszt. Alaposan összegyúrjuk, ha túlzottan  ragadna akkor tegyünk még hozzá lisztet. Bedagasztjuk majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat, ha nem elég puha akkor pici időre mikróba tesszük. A cukrot összekeverjük a fahéjjal.

Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk (kb 55×40 cm-es téglalap lesz belőle) és megkenjük a puha vajjal. Rászórjuk a fahéjas cukrot és a hosszabbik felénél jó szorosan feltekerjük.
4-5 cm-es darabokat vágunk és ha van nagyobb méretű papírkapszlink akkor abba, ha nincs simán sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és konyharuhával lefedve még kelesztjük kb 30 percig.

Közben kapcsoljuk be és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Majd a mázhoz habosra keverjük a vajat, porcukrot és a mascarponet. Ha a csigák megkeltek, sütőbe tolva 10-12 percig sütjük. Miután kivesszük, még melegen egy-egy evőkanál mázt teszünk minden csigára. A meleg tészta, ami olyan puha, hogy elolvad az ember szájában, finoman magába szívja a mascarpones krémet és egy olyan tökéletes elegyet hoz létre, hogy… azt hiszem (éjfél ide vagy oda) leszaladok és megeszem még egyet.

“Könnyű és légies” reméljük az alkalomra sem lesz ellentétes hatással ez az embertelen mennyiség, amit ma bepusziltam.

 

Ps: És kibírtam, hogy ne írjam bele a posztba gyerekkorom legjobban utált poénját a sütő Süttőkről 😉

Anna

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s