Narancsos mascarponés csokitorta

Kedves Orsi barátnőm Spanyolországban él olasz férjével és két tündéri kislányával, akik pár hét eltéréssel születtek a mi kislányainkkal 🙂 Egy évben egyszer, mikor Magyarországra jönnek, összehozunk egy találkát, egyébként naponta beszélünk és követjük egymás életét 🙂 Sok a közös téma, már csak a full egyidős gyerkőcök miatt is. Viszont akad még egy közös hobbink. Orsi is nagyon szeret sütni. Tortákban ezerszer profibb, mint én, így arra gondoltam, hogy néha írna egy-egy receptet a blogra Nektek. Ezt a tortát már én is elkészítettem Orsi receptje alapján, csak a piskótát sütöttem más leírás szerint, de egyébként követtem az Ő utasításait. Ez a mascarpones narancsos krém tökéletes, és roppant egyszerű, szóval ajánlom kipróbálásra 🙂

Itt találjátok azt az olajos piskóta receptet, amivel én dolgoztam. ( a második kép alatt kezdődik a recept, le van bontva, hogy mekkora formába hány tojásos kell)

unnamed

Narancskrém: (ezt ajánlatos előző nap elkészíteni, hogy 1 éjszakát hűtőben legyen)

  •  4 tojássárga
  • 100 g cukor
  •  1 púpozott evőkanál liszt
  • 125 g vaj
  • 100 ml narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 250 g mascarpone

 

A tojássárgáját, cukrot és a lisztet betesszük egy edénybe, simára keverjük és óvatosan hozzáadjuk a 100 ml narancslevet (lehet frissen facsart vagy 100%), majd 1 narancs reszelt héját. Addig kevergetjük a tűzön amíg be nem sűrűsödik és egyet rottyan. Levéve a tűzről, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a 125 gr vajat, kis darabokban és addig kavarjuk, míg a vaj teljesen felolvad. Kihűtés után mehet a hűtőbe.

Másnap (vagy amikor kell) elektromos mixerrel átkeverjük majd 1 doboz mascarponet(250 gr) hozzáadunk és azzal is habosítjuk még egy kicsit.

Piskóta:

Kétfelé alapot szoktam használni, az egyik egy csokis piskóta a másik egy brownie alap,(kérésre leírom) ha valaki nagyon ráér és cifrázni akarja 🙂 Én mostanában mindenhez az alap piskóta receptet használom, jártam már pórul új kisérletezéssel megrendelt torta előtt 😦

  • 120 g liszt
  • 120 g cukor
  • 6 tojás

     

    Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tojásokat szétválasztjuk, lisztet leszitáljuk, először a sárgáját kikeverjük cukor nélkül aztán a fehérjét a cukorral, de nem teljesen keményre, nehogy összetörjön a hab, kicsi sárgájával fellazítjuk és mehet lassan bele a többi. Átkeverjük és apránként az átszitált lisztet is hozzákeverjük. (szigorúan kézzel)

    Sütőpapírral  bélelt kapcsos formába tesszük (23 cm-es) és picit a forma falára felhúzkodjuk a tésztát. Nem vajazunk, nem lisztezünk, felesleges, cukrászok sem teszik.

    Előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük aztán megnézzük és hurkapálcikával kitámasztva folytatjuk még ennyi ideig, itt már nézzük közben, a tűt az aljáig nyomjuk próbánál.

    Amint kész van kivesszük és sütőpapírra megfordítva hagyjuk kihűlni.

    Ganache krém:

  •  

     

    250 ml habtejszín

    220 g étcsoki

    Felmelegítünk 250 ml tejszínt, de nem hagyjuk forrni, lehúzzuk a tűzről és belekeverünk 220 g kockákra tördelt keserű csokit, keverjük amíg szép krémszerű lesz, majd hagyjuk kihűlni és be is tehetjük utána a hűtőbe, hogy gyorsabban dermedjen…

    Ha megvan minden a tortához kezdjük összeállítani ízlés szerint. A képen alul van egy sima piskótalap aztán a ganache krém, csokis piskóta narancskrém, csokis piskóta, ganache és alap piskóta. ez így nagyon ünnepi torta, lehet variálni kevesebb lappal 1-1 sor krémmel stb

    Tetejére:

    250 ml tejszínt felmelegítünk (mint a ganache-nal) és 250 gr csokit beletördelünk, egyenlő arányú csokitól puhább fedést kapunk így könnyű lesz vágni. vagy simán gőz fölött megolvasztott csokival is le lehet önteni.

    Ki kell bírni a behűtésre szánt időt 🙂 Ez egy nagyon gazdag, ünnepi torta, kis szelet is elég belőle..de majd ezt Ti eldöntitek 🙂

    Jó sütögetést!

    Orsi

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s