Kürtős kalács

Egyik Apai Nagynénémtől kapott a családunk jópár éve két kürtőskalács sütő fát. Hozzá bevált receptet is, amit aztán Anyukám sokszor el is készített otthon, általában faszénen sütve a kertben. Minden nyaralásra hordtuk magunkkal a fákat és gyártottuk a kalácsokat ezerrel. Emlékszem mikor a novemberi születésű húgom kitalálta, hogy Ő kürtőskalácsot kér szülinapjára és a drága jó apukánk nekiállt a villanysütőben megsütni 🙂 Ilyen a mi Apukánk… Már írtam Róla egyszer a csúsztatott palacsinta kapcsán 🙂 Hiába a lányok rendesen az ujjuk köré tudják csavarni az apjukat. Ezt itthon is tapasztalom. Már a majdnem 3 éves is remekül elér bármit a papájánál (az 5 hónapostól elég egy mosoly) én meg csak lesek milyen furfangos, hogy tudja mit kell bevetni ahhoz, hogy telesüljön a kívánsága. Mondjuk nem tudom miért lepődöm meg… Ugyanezt alkalmaztam (helyes a múltidő?:)) az apukámnál én is 🙂 A történetnek még nincs vége. Az elmúlt 4-5 évben mikor legkedvesebb barátainkkal közösen jártunk nyaralni, mindig kölcsönkértük szüleim kalács sütő fáját és nagy lelkesen sütögettük faszénen, tűzön, gáz grillen a kalácsokat. Már már hagyománnyá vált a dolog. Aztán úgy alakult, hogy barátaink harmadik gyerkőce idén május végén született, így most először nem tudunk együtt nyaralni. (majd jövőre :)) Már épp kezdtem szomorkodni, hogy elmarad a kürtőskalács sütés idén nyáron, mikor szüleim Csíksomlyóról hazaállítottak két sütő fával, amit nekem hoztak ajándékba és így végül itthon a saját kertünkben/teraszunkon a saját grillünkön süthettünk kürtőskalácsot. Barátainkat majd meghívjuk hozzánk grillezni és így a hagyomány nem szakad meg 🙂 A kép két éve készült az egyik nyaralás alkalmával, fentebb említett barátunk készítette.

1551474_759054990815338_2979503785175417526_n

Hozzávalók 4 db kalácshoz:

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

2 dl langyos tej

6 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

6 dkg olvasztott vaj

2 egész tojás

1 kávéskanál só

Elkészítés:

A tejben az élesztőt felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval puha tésztát készítünk. Kb fél órát kelesztjük majd ujjnyi vastag csíkokra nyújtjuk. A beolajozott kürtőskalács sütő fára tekerjük., meghengergetjük, hogy rálapuljon, lekenjük olajjal és cukorba forgatjuk (lehet kakaós cukor, fahéjas, diós stb) majd a grillen (tűzön) forgatjuk, míg minden oldala megsül.

 

Anna

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s