Karamellás pite

Ezt a pitét Annának szülinapjára készítettük el Fannival. Igaz ő nem sokat tudott segíteni, de azért hagytam, hogy kicsit megtapicskolja a tésztát, mikor már a formában volt. A receptet Sallay Fanni, Álom sütikivitelben című könyvéből szedtük. Ez is azon sütik táborát erősíti, amelyekre sajnos órákat kell várni az elkészülésük után, hogy igazán finomak legyenek. Cserébe nem olyan nehéz elkészíteni.

IMG_20160131_135057-2.jpg

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250g liszt
  • 150g hideg vaj
  • 90g cukor
  • Víz
  • 2 tojássárgája
  • Csipet só

Krém:

  • 100g vaj
  • 200g cukor
  • 200g tejszín
  • Csipet só

 

Először a tésztát készítjük el. Az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd gombóc formájában alufóliába tekerjük és berakjuk a hűtőbe egy órára. Mikor már kezd letelni az idő, előmelegítjük a sütőt 175 fokra, a tésztát egy piteformába(vagy tortaformába, kb 28cm átmérőjű ajánlott) nyomkodjuk, és az előmelegített sütőben kisütjük 15 perc alatt.

Ezalatt elkezdjük a krémet. Ehhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat a cukorral, míg karamella színű nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt és addig főzzük, amíg el nem kezd krémessé összeállni. Ez eltarthat egy darabig, én ha jól emlékszem legalább 20-30 percet álltam felette kevergetve. Mehet bele a csipet só, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezután már nincs más dolgunk, mint beleönteni a kisült tésztába, és megvárni, míg a hűtőben meg nem dermed(pár óra, de Anna beszámolója alapján másnap még finomabb volt).

Nóri

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s