Görög citromos süti

A kép alapján gondolom senkinek nem jön meg a kedve ehhez a sütihez 🙂 Sajnos nem egy dekoratív darab, DE olyan szinten zseniálisan finom, hogy szívem szerint mindenkinek adnék egy kockával. A neve sem kifejezetten hozza lázba az embert, engem sem tudom mi fogott meg benne, hogy nekiláttam megsütni. Én, aki egy zacskó gumimaciból képes vagyok kitúrni a citromosat, mert annyira nem szeretem a citrom ízű dolgokat… Hiába, a terhesség fura dolgokat hozhat ki az emberből. Ennél sokkal extrémebbeket is 🙂 Egyébként a szomszéd néninktől kaptam ajándékba egy Stahl szakácskönyvet és ma délután azt lapozgatva megakadt a szemem ezen a recepten. Ott sem a kép miatt, mert tényleg nem lehet vonzó képet készíteni egy egyszerű kevert sütiről.. Valami megfogott, megsütöttem és megérdemli, hogy felkerüljön a blogra.
10 perc munka, 45 perc sütés. Tetejére citrom szirupot kell csurgatni, ettől kicsit szaftos, tocsogós, pont tökéletes.

2016-01-09_17.46.52

Hozzávalók egy 20×30-as tepsihez:

200 g finomliszt

100 g búzadara

2 kk szódabikarbóna

350 g cukor

csipet só

2,5 dl joghurt

3 tojás

1 citrom (kezeletlen héjú)

A sziruphoz:

150 g cukor

1,5 dl víz

4 citrom (kezeletlen héjú)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tepsit kivajazzuk. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, vagyis a: lisztet, darát, szódabikarbónát, cukrot és a sót. Egy másik tálban pedig a többit: joghurtot, tojásokat, belereszeljük a citrom héját és a kifacsart levéből hozzáadunk egy evőkanálnyit. A két keveréket alaposan összedolgozzuk majd mehet is a sütőbe. 45-50 perc alatt késre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem nyers-e a közepe.

Amíg sül a süti, elkészítjük a szirupot. A cukort beleszórjuk a vízbe, hozzáreszeljük a citromok héjait, belefacsarjuk a levüket és egy kis lábosban takarékon addig kevergetjük, míg elolvad benne a cukor, majd erősítünk a lángon és a szirupot 3-4 percig forrásban tartjuk.
Ha a süti elkészült, kivesszük a sütőből és sok helyen megszurkáljuk villával.A szirup felét egyenletesen rálocsolgatjuk, majd negyed órával később a maradékot is. Ha kihűlt, akkor tudjuk majd szépen kockázni.

 

Anna

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s