Ferdinánd tekercs

Ezt a kelttésztát mindenkinek muszáj kipróbálnia. Sokkal finomabb, mint bármelyik boltban kapható tekercs.  Emlékszem, hogy mikor kiskorunkban ilyen volt otthon, mindig versenyeztünk a tepsi alján ragadt karammelizálódott vajas ragacsos darabokért. Kicsit időigényes, és renegeteg vajra(biztos lehet margarinnal is, de én azt már nem használok) és cukorra lesz szükségetek hozzá, viszont cserébe nagyon édes, nagyon puha, nagyon finom, ez a Ferdinánd tészta.

IMG_20151213_101439

Hozzávalók fázisokra lebontva:

(1)A tésztához:

  • 20 g friss élesztő, vagy jó porélesztő is, akkor a csomagoláson rajta van, hogy az mennyi átváltva
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 400 g liszt
  • 3 tojássárgája
  • 80 g vaj

(2)A töltelékhez:

  • 100g vaj
  • 140g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

(3)A nyújtáshoz:

  • liszt

(4)A forma kikenéséhez:

  • 20 g vaj
  • 2-3 evőkanál cukor

(5)A körbekenéshez:

  • 40 g vaj

(6)A locsoláshoz:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 2 dl tejszín

Kis infó az élesztőhöz: Ha friss élesztőt használtok, akkor a legegyszerűbb, ha egy kanál cukorral megszórjátok, és villával egy kis tálkában összetöritek, majd hagyjátok kb 10 percig pihenni. Ettől elkezd folyósodni, mintha elolvadna. Mikor már teljesen folyós, akkor simán hozzá lehet keverni a többi alapanyaghoz(ne legyen a tej hideg, de forró sem). Így nekem mindig működik, míg a tejben futtatást gyakran elszúrtam. Porélesztővel még egyszerűbb, ott elég a liszthez keverni, mint a többi hozzávalót és kész.

A tésztához(1) a vajat megolvasztjuk, és összekeverjük kézzel az összes többi hozzávalóval. Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen(de nem tűzforrón, szóval elég a radiátor mellé tenni, nem kell rárakni) kelni hagyjuk. Azt szokták mondani, hogy duplájára kelesszük, nekem van, hogy még másfél óra múlva sem akkora, de túl sokáig hagyni se jó, szóval kb 1-1,5 óra alatt amennyire megkelt az bőven jó. (ha 45 perc alatt  már a duplája, akkor már neki is láthatunk). Nem vagyok profi pék, úgyhogy ha valaki jobban tudja, nyugodtan javítson ki, nekem ezek a tapasztalataim.

A töltelékhez(2) a hozzávalókat kikeverjük. A megkelt tésztát lisztezett(3) felületen kinyújtjuk téglalap alakban(kb fél centi vastagságúra), megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, majd 3 cm-es csigákat vágunk le belőle. Én ezután egy üveg sütőformát vettem, de egy sima nagyobb méretű tortaforma is megteszi. Kikenjük vajjal(4) és megszórjuk vastagon a cukorral. Ezután egymáshoz nem túl szorosan beletesszük a csigákat, és megkenegetjük őket az olvasztott vajjal(5), majd még fél órára félretesszük pihenni. Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra (hőlégkevereéssel 170).

IMG_20151212_190139  

Ha letelt a fél óra, a forró sütőbe toljuk a tekercseket, és 20 percig sütjük.Ekkor kivesszük, és meglocsoljuk(6) a cukros tejszín felével, majd újra betesszük a sütőbe, de 10 perc múlva megint kivesszük és meglocsoljuk a maradék tejsznnel(6). Ezután még 10-15 percig hagyjuk sülni, míg aranybarna nem lesz.

IMG_20151212_201502

Még forrón borítsuk ki a sütőformából, ha nem szeretnénk, hogy teljesen beleragadjon. Én szeretem ha beleragad, és kapargatni kell a sütőforma aljáról, de ez nyilván nem minden forma örül neki, ha kaparásszuk (sima ikeás üveg/kerámia formának nem lesz baja).

Nóri

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s