A legfinomabb almás-currys szűzérmék

A kedvenc currys husimat akkoriban tanultam, mikor 3 és fél éve egy német családnál aupairkedtem. Elég volt egyszer megkóstolni, és máris a kedvencem lett. Hasonlóképp volt vele a barátom is, így legalább havonta egyszer valamelyikünk feldobja az ötletet, hogy főzzük meg, és rögtön dupla adagot csinálunk, hogy két napig ehessük.  Az évek alatt semmit sem veszített a népszerűségéből, ez nagyjából az egyetlen recept, amit mindketten ugyanúgy készítünk el (mivel mindketten a közös „anyukánktól” tanultuk el). Eddig csak egyszer untuk majdnem meg, mikor az elmúlt egy héten négy napig ezt ettük Anna és férje kívánságára, de szerintem eltelik egy-két hét, és újra a bevásárolólistára kerül az alma és a szűzpecsenye.

Íme a hozzávalók 4 főre(mi ennyit szoktunk kettőnknek két napra értelem szerűen):

  • 2 db sertés szűzpecsenye(darabja kb 500g)
  • Bors, őrölt rozmaring, só
  • Vaj
  • Barnamártás (erről lentebb bővebben)
  • 500ml tejszín
  • 2 kicsi sürített paradicsom
  • 2 evőkanál ketchup
  • 2 kiskanál curry
  • 2 kiskanál cukor
  • Fejenként 1-2 alma (legjobb a savanyúbb, keményebb fajta)
  • 300 g sajt

curry

A húst hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk, mindkét oldalát borsozzuk, és megszórjuk rozmaringgal, majd forró serpenyőben vajon mindkét oldalát kicsit mepirítjuk, hogy kérget kapjon. Ezután egy nagy sütőtálban (üveg vagy kerámia)egymás mellé tesszük a darabokat, és megsózzuk. A serpenyőben ragadt vajas fűszerhez hozzáöntünk egy kis vizet és egy csomag barna szószt és összefőzzük. Ezt itt Németországban „Soße zum Braten” néven árulják, és por állagú. Magyarországon nem tudom, hogy kapható-e(esetleg Aldiban, Lidlben érdemes megnézni), viszont találtam nektek egy alternatívát. Az Ikea barna mártása szerintem hasonló lehet http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20171468/  Erről viszont nem tudom, hogy hogyan kell elkészíteni, de biztos rá van írva a csomagolásra.

Most jöjjön a szósz. Az elkészített barna mártást összekevrjük az összes többi hozzávalóval egy keverőtálban(tejszín, cukor,paradicsomsűrítmény, ketchup, curry). Én több curryt szoktam bele tenni, de ha megkóstóljátok érezni fgjátok, hogy hiányzik-e még valami.

Az almákat meghámozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk, majd rászórjuk a húsra. Erre jön a szósz, arra pedig végezetül a sajt. Nem kell lefedni, 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Néha hosszabb ideig tart, de ha kiszedtek egy husit könnyű megállapítani, hogy átsült –e. Valamiféle sült krumpli illik hozzá. Várom a beszámolókat, ha elkészítettétek 🙂

Nóri

Advertisements

A legfinomabb almás-currys szűzérmék” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s