Egy vasárnapi brunch margójára…

Egy nagyon kedves barátnőm vendég bejegyzése következik, végén két recepttel és sok sok képpel.
Fogadjátok szeretettel Ancsi írását 🙂

EGY VASÁRNAPI BRUNCH MARGÓJÁRA…

Persze, összevont születésnap, nálunk, mindenkivel, épp erre gondoltam én is 🙂 nincs is annál jobb, mikor összejön a család apraja-nagyja. No igen, de mit adunk fel az asztalra, délelőtt 10 és 13 óra között? 

Anyám rögtönzött megoldásként bedobta a marhapörköltet ( mivel azt a 3 éves ikrek szeretik…. No comment, ötlet elvetve.) Az ünnepelt olasz húsgombócokat kért spagettivel és parmezánforgáccsal. Ezt a kérelmet is durván visszautasítottam, lévén ennyi emberre tányérszervizes megoldást nem óhajtok… A gyerekek spagettievéséhez pedig tömény szeszre van szükség, meg rengeteg türelemre, hogy bágyadt derűvel az arcunkon élvezzük látványukat. Vagy eleve le kellene hozzá csempézni a plafonig az étkezőt, hogy a végén csak lecsapathassuk slaggal a “maradékot” , mint az újpesti Mr.sörözőben zárórakor hajnalban (lényegtelen mellékszál) Ilyenkor elképzelem, milyen jó lenne mondjuk kibérelni Martha Stewart-ot egy hétvégére, hogy megadjuk már akkor a módját annak a brunchnak. Főzne, sütögetne a kis drága, majd mosolyogva lélegzetellállitó dekorációval dobná föl az ebédlőt meg a nappalit….najó befejeztem az álmodozást…lássuk mi lett belőle.

Egy heti hosszas vajúdás után ezek az ételek sorakoztak fel a menümben:

– házi csirkemájpástétom lilahagymalekvárral baguettel

– füszeres camembert grillezve baguettel és áfonya dzsemmel

– koktél virslik a gyerkeknek házi ketchuppal

– sajtos rúd ( rendes Nagynéni jóvoltából)

– tepsiben sült fasirtgolyók ( Anyukám jóvoltából)

– ecetes krumplisaláta

– vegyes friss saláta

– stracciatella torta áfonyával

– kókuszgolyók retró és reform változatban ( Anyukám jóvoltából)

– répatorta muffinok lemon curd-ös mascarponéval

+ házi limonádét készitettem az alkoholmenteseknek meg természetesen a gyerekeknek

A májpástétom és lilahagymalekvár receptjét írom most le Nektek, azonban ha igénylitek a többi receptet, kommentben lehet értük

jelentkezni.

HÁZI MÁJPÁSTÉTOM

Hozzávalók

1/2 kg csirkemáj sziv nélkül

2 fej vöröshagyma

2-3 gerezd zúzott fokhagyma

Só-bors-majoránna-szerecsendió

20 dkg vaj

2 ek mustàr

Vaj felén puhára dinszteljük a hagymákat, majd hozzáadjuk a
feldarabolt csirkemájat. Füszerezzük, és csak addig piritjuk, mig a
belseje még

rózsaszin marad. Botmixerrel pürésitjük, hozzáadjuk a mustárt,
maradék vajat. A biztonság érdekében érdemes lezárható üvegbe
téve a pástétomot még hőkezelni. Vizfürdöbe állitva kb. 60-70 C
fokon

2 órán át a sütőbe tesszük gondolkodni egy keveset. Ha kihült, a
pástétom tetejére csurgathatunk még olvasztott vajat vagy
kacsa/libazsirt igy megvédjük az esetleges oxidációtól,
barnulástól.

Ha nagyon akarunk flancolni akkor a pástétomot beborító zsirréteget
lehet dísziteni zöldfüszerekkel , mint pl. illatos virágzó
kakukkfüvel, rozmaringgal, levendulával vagy színes szemesborssal.

Én most ezt nem tettem meg, elég volt a kispálya is.

12000034_1155582504468614_907665333_n

házi csirkemájpástétom lilahagymalekvárral baguettel

LILAHAGYMA LEKVÁR

Hozzávalók:

2-3 ek olivaolaj

4 nagyobb lilahagyma

Só-bors-kakukkfü

Balzsamecet ( 3-4 ek)

1-2 ek barnacukor ( mindegy csak cukor legyen)

Az olajon megdinszteljük a megpucolt és vékony szálasra vágott
hagymát,

utána küldjük a cukrot is , hogy karamellizálódjék, majd
felöntjük

balzsamecettel ( ne most vegyétek elő a méregdrága modenai

balzsamecetet, amit karácsony óta őrizgettek, jó lesz, hozzá a
sima

prosztó hétköznapi is. ) Füszerezés után a hagymalekvárt
beforraljuk,

hogy olyan szép ragacsos fényes lekvár állagú vagy inkább
chutney

jellegü legyen. Üvegbe tesszük, s ha kihült mehet is a hütöbe. Egy
hétig

simán elálldogáll a hidegben hacsak nem eszegetitek meg jófajta kis
brie

/ camembert sajtokkal úgy a nyitott hütőszekrényajtóban
álldogálva. ( nem mondom el senkinek becsszóra)

P.S.: Azt még elárulom Nektek, hogy a főpoén a végére maradt: a
gyertygyújtáskor derült ki, hogy rosszul számoltam ki, hogy hány
éves is lett az ünnepelt, de csak egy évet tévedtem. Mindenesetre
jövőre már megvannak a gyertyák , jó ha tudunk előre tervezni 😀
😀 😀

11992301_1155582517801946_1084859038_n

füszeres camembert grillezve baguettel és áfonya dzsemmel

11992594_1155582514468613_1247968980_n

ecetes krumplisaláta

11994475_1155582511135280_1253697376_n

stracciatella torta áfonyával

11995558_1155582524468612_282965375_n

vegyes friss saláta

11997240_1155582527801945_2001830931_n

tepsiben sült fasirtgolyók

11997303_1155582501135281_34517200_n

házi csirkemájpástétom lilahagymalekvárral baguettel

11998261_1155582507801947_83115592_n

házi limonádé

12000017_1155582494468615_1281521204_n

répatorta muffinok lemon curd-ös mascarponéval

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s