Svéd húsgolyó

Szombaton, egy héttel a költözés előtt én még ikeás svéd húsgolyó utánzatot gyártottam, mert időm, mint a tenger és különben is szuperanya, szuperfeleség és szuperszakács vagyok. Vagy mégse? A valóság: a lakás már félig üres és a konyhai cuccokból is jócskán vittünk már át az új helyre. Finoman szólva is nehéz bármit összehozni a csappanó konyhai eszközökkel és a lassan kiürülő kamrával. De ezért is jó, ha az embernek vannak sütni-főzni szerető barátai, mert ha áthívnak vendégségbe, akkor megengedik, hogy segítsek a vacsora készítésben. Így egy kicsit lenyugodhatok, mert mégse kell száraz kenyéren és vízen élnem az üres lakásban, a földön ülve, a maradék 5 napban sem. A husigolyók StreetKitchen videója alapján készültek. Kis módosítással.

10937311_1019522358074630_725417869_n

Hozzávalók:

1 kg darált sertéshús

1 hagyma

3 vastag szelet héj nélküli kenyér

1,5 dl tej

2 tojás

1/4 tk szerecsendió

1/2 tk szegfűbors

só, bors

4 ek vaj

Barna mártáshoz:

1 ek liszt

1,5 dl főzőtejszín

2 dl tejföl, kis víz

só, bors

pár csepp szójaszósz

Elkészítés:

A kenyeret aprítógépben morzsa állagúra aprítjuk, majd felöntve a tejjel állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Ezt utána a darált húshoz keverjük. Hozzáadjuk a hagymát, amit mi szintén aprítóban aprítottunk fel, végül az enyhén felvert tojásokat is. Mehetnek bele a fűszerek, alaposan összegyúrjuk és amíg felmelegszik a serpenyőben a vaj, pihentetjük. A sütéshez 2-3 ek vajat felolvasztunk egy serpenyőben. Majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk a darált húsos masszából és a forró vajba téve kisütjük. Menet közben megforgatjuk, hogy minden oldala megsüljön. Mi raktunk egy kis olívaolajat is bele, mert a csak vaj, könnyen megég. A megsült golyókat papírtörlővel bélelt tányérra tesszük.
Ha minden elkészült, akkor a zsiradék egy részét leöntjük. A maradékba elkeverjük a lisztet, majd hozzáaadjuk a tejszínt, tejfölt, szójaszószt, sót, borsot. Alaposan elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy folyós állagot kapjunk. (eredeti receptben húsleves alaplével hígít, nekünk ez nem volt kéznél, így improvizáltunk). A golyókat sült krumplival, áfonya lekvárral és a barna szósszal tálaljuk, akárcsak az ikeában 🙂

Anna

10942861_1019522531407946_1824614473_n

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s