Epres-csokikrémes pite

Sokan kérték, így gyorsan megosztom a tegnapi receptet. Lehetne a süti neve “FF” pite is, mivel Fanni legújabb kis barátnője bizony szintén F betűs, mégpedig Franciska, aki kb fél évvel idősebb Fancsinál. Történetesen ezt a sütit épp hozzájuk vittük tegnap.  A Kicsi édesen elmókázott a Picivel, míg mi Anyucik szépen befaltuk a torta..khmm felét…. A többit nagy kegyesen meghagytuk a dolgozó férfinépnek 🙂 A süti saját kreálmány. Sokáig terveztem, hogy milyen is legyen. Az alapja omlós tészta, azon egy finom mascarponés csokikrém, majd eperrel zárul a sor. Senki ne ijedjen meg  a hosszú recepttől, nem annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik 🙂

Kép

Hozzávalók egy kb 22 cm-es piteformához:

Omlós tészta ( ennek kicsit több, mint a fele kellett, a többit kiszaggattam keksznek)

300 g liszt

200 g vaj vagy margarin

100 g porcukor

1 tojás

Elkészítés:

A cukrot a liszttel összekeverjük, majd a feldarabolt vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és omlós állagú tésztát gyúrunk belőle. Cipó alakúra formázzuk és legalább fél órára, fóliába csomagolva, a hűtőben pihentetjük. Amíg várunk, készítsük el a krémet és az epret.

Csokikrém:

75 g vaj

250 g mascarpone

100 g étcsoki

75 g tejcsoki

Porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük porcukorral, majd hozzáadjuk a megolvasztott, kissé már kihűlt csokit.

Tetejére:

Kb 500 g eper

Porcukor (1-2 ek)

Az epret megmossuk, kicsummázzuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg épphogy szétesnek, de fontos, h még darabos maradjon. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Ha ezzel is elkészültünk, kivesszük a hűtőből a tésztát és egy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme is. Kicsit megszúrkáljuk villával, majd az előmelegített sütőbe toljuk. Kb 15 perc alatt kész, de nézegessük és ha már szép halványbarna színe van, akkor vegyük ki. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd halmozzuk rá a csokikrémet és egyenletesen kenjük el. Erre jöhetnek a nagyobb darab eprek, figyelve, hogy ne kerüljön rá túl sok “szaft” mert eláztatja. Tetejére olvasztott csokival csíkozhatunk. Ezután érdemes a hűtőben még kicsit pihentetni. Na nekem erre már nem volt időm, csak kb öt percet volt benn, ennek ellenére egész jól egyben maradt, mire odaértünk, sőt szeletelni is lehetett szépen.

Kép

 

Az omlós tészta receptje kis módosítással a NL konyha Desszert különszámából van. A krém pedig szintén módosítva lett kicsit, de az eredetit a cupcake.blogon találjátok.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s