Csokis-kókuszos süti

Felmerült a tipikus, mit főzzek második fogásnak kérdés. Volt maradék sajtos karfiol-krémleves, így elég laktató lett a leves és süti kombináció. Na meg időtakarékos… Igaz, volt segítségem a sütitészta keverésénél, de hamar le kellett kapcsolni a 2 éves Gombóc Artúrt, mivel inkább kóstolgatta, vagy a keverőt a tálhoz ütögetve spriccelte szét az alapanyagot.

A recept nem tartalmaz túl sok újdonságot, ugyanis már korábban is használtam egyéb variációját ennek a tésztának.

Hozzávalók:

Tészta

10 dkg olvasztott margarin

10 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

2 tojás

1 dl tej

20 dkg liszt

1 cs sütőpor

1 csipet só

3-4 ek keserű kakaópor

4-5 ek kókuszreszelék

Krém

5 dl tej

3 ek liszt

6 ek cukor

4 ek keserű kakaópor

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A tésztához az olvasztott margarint keverjük el a cukrokkal, majd az egyenként adjuk hozzá a tojásokat is. A lisztbe vegyítsük el a sütőport, majd a tejjel felváltva adagoljuk a keverékhez. Már csak a kakaót és a kakaóreszeléket kell beleforgatni. Egy kb. 35×25 cm-es tepsit vajazzunk ki alaposan, öntsük bele a tésztát egyenletesen elsimítva.

A krém készítését a száraz hozzávalókkal kezdjük. Egy kislábosban keverjük össze a lisztet, cukrot, kakaót, majd kevés tejjel keverjük simára. Öntsük hozzá a maradék tejet és folyamatos kevergetés közben főzzük sűrű krémmé. Ezalatt a tészta megsül – tűpróbával ellenőrizzük -, tegyük félre hűlni. Ha minden jól megy, a tésztát kifordítjuk a tepsiből. Nekem nem ment, mert vagy nem hűlt még ki teljesen, vagy nem volt eléggé alávajazva. Szóval az eredeti elképzelést nem sikerült megvalósítani (azaz tésztát kettévágom, megkenem a csokikrémmel és a tetejére kerül a csokimáz). Így maradt a tészta tetejére kent csokikrém, megszórva kókusszal. Szerencsére az értékéből és a finomságából nem veszített, és mire sor került az elfogyasztásra, viszonylag könnyű volt a szeleteket kiemelni a tepsiből.
Diabetikus változata: liszt helyett durumliszt, cukor helyett nyírfacukor, vagy eritrit (növényi eredetű édesítőszer), vaníliás cukor helyett egy vanília kikapart belseje.

Kép

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s