Bocsánat a hosszú kimaradásért, mivel egyszerre két taggal is bővül a blog-család, ezért az időnk kicsit kevesebb. De azért próbálunk néha-néha felrakni recepteket. Most például egy nagyon finom szilvás sütit. A recept Maimoni oldaláról van. Ajánlom a blogját, mert sok finomságot lehet ott is találni. Mi dupla adagot sütöttünk egyből, ami így nem fért a piteformába, hanem tepsiben sütöttük. Ha szimpla adagot sütünk (a recept ilyen mennyiségekkel számol) akkor azt süthetjük 29 cm-es piteformában.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
1,2 dl tej
1 dkg élesztő (fél cs. porélesztő)
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1 ek cukor
fél kk só
Töltelékhez:
40-50 dkg szilva
5 dkg marcipán
1 dl tejszín
1 tojás
1 kk fahéj
5 dkg szeletelt mandula
cukor a szóráshoz
Elkészítés:
Szórjuk egy tálba a lisztet, a közepében alakítsunk ki mélyedést, és öntsük bele a langyos tejet. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk rá egy evőkanál cukrot, és várjuk meg, hogy az élesztő felhabosodik. Ekkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze. Ha porélesztővel készítjük, akkor azt csak adjuk a liszthez és kész. Kb 10 percig pihentessük, majd nyújtsuk ki és tegyük a formába/tepsibe. A sütőt közben melegítsük elő 180 fokra. A szilvákat megmosás után, ketté szedjük, magozzuk és sűrűn elhelyezzük a tésztán. Erre reszeljük a marcipánt, majd tegyük a sütőbe és süssük 20 percig. Közben keverjük össze a tejszínt, a tojást és a fahéjat. A sütőből vegyük ki a pitét, és szórjuk meg a szilvákat cukorral, majd öntsük rá a tejszínes keveréket. Erre mehet a szeletelt mandula, majd újabb 20 perc sütés, továbbra is 180 fokon.