Lepénykenyér

Egy újabb alternatíva arra az esetre, amikor este vesszük észre, hogy nincs otthon elég kenyér. Nagyon gyorsan be lehet gyúrni a tésztáját. Mindenféle feltéttel készíthető, én a gyorsaság miatt általában a tejföl, fokhagyma, sajt triót készítem. A végén paradicsomot karikázok rá. A mellékelt képen látható verzió annyiban tér el a receptben leírtaktól, hogy ez a diétás verzió. Vagyis teljes kiőrlésű lisztből van.  Illetve kolbász is van rajta a sajt alatt.
A recept a már többször emlegetett Limara oldaláról van. Igazából úgy is fel lehet fogni, hogy a lángos olaj mentes verziója 🙂

DSC_0938

Hozzávalók (6-8 db-hoz):

50 dkg liszt

1,5 tk.  só

3 ek. olaj

3 dl víz

2 dkg élesztő (vagy egy csomag por élesztő)

fokhagyma

tejföl

paradicsom

sajt

Elkészítés:

Hozzávalókból bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha pizzatészta állagú lesz. Letakarva, 30 percig kelesztjük, majd 6-8 db-ra osztjuk. Gömbölyítjük őket és még 10 percig állni hagyjuk. Ezalatt felforrósítunk egy serpenyőt (olaj nélkül!) Fontos, hogy teflon bevonatú legyen. Vékonyra kinyújtunk egy gombócot, akkorára, hogy beleférjen a serpenyőbe. Egy-két perc múlva, mikor hólyagosodni kezd, megfordítjuk. Amint megfordítottuk, megkenjük fokhagymás tejföllel, majd reszelt sajtot szórunk rá. Mire a sajt ráolvad, megsül a másik oldala is. Tányérra csúsztatjuk és ehetjük is. Az az egyetlen hátránya, hogy egyszerre (hacsak nincs több teflon serpenyőnk) egyet tudunk készíteni, így nagyobb társaságnál ha bevárjuk, míg mind elkészül, az első már kihűl. És hát melegen jobb. De a gofrival is ez a gond, mégis sütjük rendületlenül, tehát hajrá hajrá 🙂

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s