Amerikai palacsinta mascarponés-erdei gyümölcsös szósszal

Hosszú idő után én is jelentkezem egy annyira nem is új recepttel (amerikai palacsinta), inkább egy finom variációval. Története, fogytán volt a kenyér itthon, a boltban ilyenkor már csak három darab kőkeményre szikkadt zsömle szokott lenni, ráadásul a palacsinta nagyon finom dolog. 🙂 Kicsit olyan recept lesz, ami a főzőműsorokban szokott lenni, hogy “amikor éppen nincs itthon semmi, vegyünk elő a kamrából egy konzerv articsókás póklábú rákragut,  és egy üveg szarvasgombaolajat.” Na jó, azért ilyen extra hozzávalók nem kellenek. Éppen lapult a hűtő mélyén egy mascarpone, a mélyhűtőben pedig egy zacskó mirelit erdei gyümölcs, szóval félig-meddig maradékfeldolgozás történt.
Azt hiszem az amerikai palacsintának ezerféle receptje van, így inkább leírom ennek is a hozzávalóit.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 tojás
fél cs sütőpor
5 dkg olvasztott vaj (margarinnal készítettem, úgy is jó lett)
3 dl tej

Krém és gyümölcsszósz:
250 g mascarpone
450 g mirelit gyümölcs
1 cs vaníliás cukor
kb. 10 dkg cukor a gyümölcshöz (Ez csak tipp, igazából írhatnám, hogy érzés szerint, mert valójában csakúgy látványra cukroztam le a gyümölcsöt.)

A palacsinta hozzávalóit keverjük össze, hagyjuk pihenni 10 percig. A gyümölcsöt öntsük egy kisebb lábosba, szórjuk rá a cukrokat, majd forraljuk pár percig. Érdemes megkeverni időnként, hogy ne kapjon oda! Egy tálkába kanalazzuk ki a mascarponét és a gyümölcsszószból merjünk át 3-4 evőkanálnyit belőle, majd villával keverjük össze alaposan.

A palacsintasütőt – ha teflonos, zsiradék nélkül – kevés vajjal, olajjal kenjük ki, majd forrósítsuk fel. A tészta sűrű, viszonylag nehéz szétfolyatni a serpenyőben. Ha a teteje elkezdett buborékosodni, vagy az alja már aranybarna, megfordíthatjuk a palacsintát.

Végül kenjük meg a mascarponés krémmel a palacsintát, öntözzük meg kevés gyümölcsszósszal és már tálalhatjuk is. Ha valaki másfajta gyümölccsel próbálkozik, számolja bele, hogy ez a keverék alapvetően nagyon savanyú, szóval sok cukrot elbír. Egy barackos változatba kevesebb is elég lehet, de ahogy már korábban is írtam, a kóstolás a legbiztosabb.

Kép

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s