Keresztapa csemegéje – cannoli

Az úgy volt, hogy desszertreceptet kerestem a húsvéti lakomához (amiből aztán kb. csak ez a finomság valósult meg), és ráakadtam erre a zseniális édességre. Eredetileg a szicíliai nyalánkság tésztája olajban van kisütve és gyümölcsös-alkoholos ricottával töltik meg a cannolikat.Ez a recept némileg egyszerűbb és az én verzióm, alkohol híján, gyerekek és antialkoholisták által is fogyasztható.

Hozzávalók:

3,5 dkg vaj
2 tojásfehérje
12, 5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg liszt
5-7 dkg dió

krém:

250 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 ek rumaroma
2 dl habtejszín
10 g zselatin (dr. Oetker zselatin expresszt használtam)
10 dkg aszalt áfonya (vagy vmi savanykásabb gyümölcs)

A tésztához a tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzákeverjük a cukrokat, lisztet, és további 5 percig keverjük. Ezután jöhet bele az olvasztott vaj és a darált dió. 2 órára hűtőbe rakjuk, majd 180°C-ra melegítsük elő a sütőt. Ha tehetjük, használjunk teflonos sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot, vagy nagyon vajazzuk ki a tepsit. A sütőlapra 8-12 cm-es átmérőjű plecsniket kenjünk a tésztából, 2-3 mm vastagon. Rakjuk be a sütőbe, 7 perce, ha lehet, légkeveréses sütésre. Ha letelt az idő, vegyük ki, óvatosan szedjük le a tepsiről, sütőlapról és habroló formára tekerjük fel a “kekszeket”. Gyorsan kell csinálni, mert kb egy perc alatt megkeményednek és akkor már nem lehet hajtogatni. Ha nincs habroló forma, fogjuk a papírtörlő, vagy a WC papír gurigáját, vágjuk el hosszában, hogy szorosabbra tudjuk csavarni. Rögzítsük papír ragasztócsíkkal, vagy celluxszal, majd borítsuk be alufóliával. A legjobb, ha nagyjából 1,5-2 cm átmérőjű hengereket gyártunk.

A krémhez keverjük habosra a mascarponét, rumaromát a zselatinnal, majd a külön felvert habot és a porcukrot adjuk hozzá. Végül tegyük bele az áfonyát. Hűtőben tároljuk, majd töltsük meg a csöveket és tálalhatjuk 🙂

Kép

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s