Szaloncukor és karácsonyfa-dísz

Mi is történhet, ha a sors két ilyen bloggert hoz össze, akik marcipánfügg??k? No, hát természetesen marcipános receptek tömkelege. Ennek ellenére üzenem a marcipánt-nem-szeret?? embereknek, hogy azért csak nézzék meg ezt a bejegyzést is, mert nem csak err??l a mandulás finomságról lesz szó.

Tavaly elegem lett a bolti szaloncukrokból. Nem csak drága, de többnyire zsákba macska is, hogy mennyire ehet??. A 2010-es karácsonykor sikerült olyat szereznünk, ami ehetetlen volt, majdnem a következ?? decemberig tologattuk egyik polcról a másikra. (Annyira “természetes” alapanyagokból készült, hogy meg sem látszott, érz??döt rajta a sok állás.)
Egy szó, mint száz a Dolce Vita blogon találtam meg ezt a recipét is.

Hozzávalók 30-35 darabhoz:

20 dkg ??rölt mandula (Lidliben lehet kapni ekkora kiszerelésben)

15 dkg porcukor

kevés víz

15 dkg étcsoki (min 60 %-os)

A mandulát, porcukrot keverjük össze, kicsit orzsolgassuk el, hogy ne legyenek nagy csomók. Óvatosan adagoljuk hozzá a vizet. Minden löttyintés után gyúrjuk egy darabig, mert hamar megszívja magát az anyag. Jól gyúrható masszát készítsünk bel??le. Ebb??l csipegessünk ki darabokat, formázzuk meg a szaloncukrokat. Érdemes mindig egy kicsit benedvesíteni vízzel az ujjunkat, úgy könnyebb a formázás.

A csokit vízg??z fölöttolvasszuk meg, és a szaloncukrokat villával forgassuk meg benne. Ezután tegyük rácsra a kész darabokat és h??tsük h??t??ben. Ha rács nincs kéznél, egy kiolajozott fém tepsi is megfelel,csak arról nehezbb lesz leszedni majd az elkészült szemeket.

A marcipánt lehet ízesíteni gyömbérrel, fahéjjal, kandírozott naranccsal, bármivel, ami eszünkbe jut. Én idén az egyik adagba mézeskalács f??szerkeveréket raktam bele.

Cimg2166
Cimg2175

Karácsonyfa-dísz

Keresgéltem ötleteket a fánk díszítéséhez, és egy kreatív hobby vagy hasonló oldalon találtam egy aranyos manót. A linket most nem lelem, de majd pótlom a hiányt.

Nem kell más hozzá, csak némi textil, pár szem dió (manók számától függ), ugyanannyi fagolyó a fejekhez, akasztónak való fonal vagy rafia, és ragasztó. No meg türelem 🙂

Készítsünk sablont a csúcsos sapkához, ennek segítségével könnyebb lesz a sorozatgyártás. El??ször a sapkákat ragasszuk össze úgy, hogy a csúcsánál helyezzük el az akasztót. Ezután a sapkákat ragasszuk fel a manófejekre, majd a fejeket a diótestekre. Ha megszáradt minden (Ragasztáshoz amúgy tudom ajánlani a dekorragasztókat, mert gyorsan és mindent képes összeragasztani. Ennek ellenére nekem csak technokol volt itthon, azzal is m??ködik, csak id??igényesebb.), vágjunk ki 10-15 cm hosszú és 1-1,5 c széles csíkokat az anyagból. Ez lesz a manó sálja. A végét kirojtozhatjuk bevágásokkal. A sálakat is rögzítsük ragasztóval, és már majdnem el is készültek a díszek. Utolsó lépésként rajzoljunk nekik arcot – lehet??leg ne filccel, mert az szétfut a fa anyagán. Zseléstoll vagy ilyesmi alkalmas rá.

Cimg2170

Advertisements

Szaloncukor és karácsonyfa-dísz” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s