Habkönnyű habcsók

Évekkel ezel??tt egyik barátn??mmel kísérletet tettünk a habcsók megvalósítására. Akkor csúfos kudarcot vallottunk, és a habcsókok helyett sült rántottát sikerült alkotnunk. Vagy legalábbis hasonló szörny volt a süt??lapon. Szóval azóta csak vágyakozva nézegettem azokat a recepteket, amelyek a sikeres habcsókról regéltek és nem bírtam rávenni magam, hogy megint megpróbálkozzak vele. Mostanáig. Azt kell mondjam, életem második habcsókja (illetve els??, mert az el??z?? ugye…) tökéletesebbre nem is sikerülhetett volna. Minden praktikát bevetettem, amiket olvastam a különböz?? oldalakon, meg is lett az eredménye.

Hozzávalók:

2 tojásfehérje

10 dkg porcukor

A porcukrot szitáljuk át, hogy a nagyobb csomók elt??njenek bel??le (valamennyire úgyis össze fog állni újra, de legalább a sziklák lemorzsolódnak). Készítsük el?? a tepsit süt??papírral vagy szilikon süt??lappal bélelve (ha egyik sincs, a kivajazott tepsi is megteszi). Két lábost vegyünk el??, az egyik nagyobb, a másik meg akkora, hogy belefér, vagy leaglábbis ki lehet támasztani a szélére. A nagyobbikba tegyünk annyi vizet, hogy a kisebbik alja ne érjen bele. Kezdjük el forralni. Amikor már éppen a forrás el??tt van, elkezdhetjük a f?? m??veletet. A kisebbik lábosba lév?? fehérjéket verjük fel a g??z fölött. (Én gépi habver??t használtam, úgyis eltart egy darabig a dolog.) Mikor már félig-meddig habállagú, kezdjük el ev??kanállal adagolni a porcukrot, folyamatos habverés közben. Mindig várjuk meg, hogy rendesen elkeveredjen. Ha belement az összes cukor, ellen??rizzük a hab állagát. Ha fejjel lefelé fordíthatod az edényt anélkül, hogy a hab megmozdulna, nem kell tovább verni.

Ezalatt a t??zhelyet el??melegítettük már 120-130 °C-ra. A tepsire kanállal, vagy csillagcs??r?? habzsákkal adagoljuk a krémet. Nagyjából diónyi adagokat rakjunk le egymás mellé. Nekem így néztek ki, amíg vártak a sütésre:

Cimg2133

15-20 percen keresztül süssük, aztán zárjuk el a t??zhelyt. Hagyjuk bent a süt??ben a habcsókokat száradni – kb. egy óra alatt száradnak ki rendesen.

Cimg2139

Lehet dúsítani dióval, kókusszal, kakaóval a krémet. S??t, karácsonyfa-dísz is készíthet?? bel??le, csak akkor nem halmokat, hanem mindenféle formát nyomjunk a tepsire (szív, kör stb.).

Reklámok

Habkönnyű habcsók” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s