Fonott kalács vágott mandulával

Van, hogy az ember nem csak finomságra vágyik, de a kenyérféle is elfogyott otthon. No, hát nálunk is ez az eset forgott fönt (ki gondolta volna..). Sokszor sütöttem már kalácsot, de ez most valahogy nagyon nagyon jól sikerült. Másnap is könny??, foszlós maradt, mintha frissen vettem volna ki a süt??b??l. Mondhatom, mindenkinek elnyerte a tetszését, a legkisebb családtag két marokkal tömte a szájába, pedig nem szokott különösebben érdekl??dni a kenyérfélék iránt. Jöjjenek hát a

hozzávalók:

60 dkg liszt

1 tojás sárgája

6 dkg vaj (margarin)

6 dkg cukor

csipet só

2 dl tej

2 dkg éleszt??

1 tk cukor

kenéshez a tojásfehérje

tetejére vágott mandula

 

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a 2 tk cukrot, majd elmorzsoljuk benne az éleszt??t, hagyjuk felfutni. A lisztet, tojássárgáját, vajat, cukrot, sót összekevrjük, majd hozzáöntjük az éleszt??s tejet. Összekeverjük, gyúrjuk, dagasztjuk, amíg el nem válik a tészta az edény falától. Rugalmas, de se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát kell kapjunk. Meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem dagad. Osszuk három részre, az így keletkezett cipókat kézzel húzzuk ki egyenként hurkává. Illesszük össze a végüket, és fonjuk be hármas fonással. Kenjük le tojásfehérjével, szórjuk meg a mandulával. 200 °C-on, alul-felül sütéssel süssük meg. Érdemes egy t??próbát tenni, hogy belül is teljesen átsült-e. Melegen fogyasztható! 🙂

Cimg2081

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s