Egy kis befőzés: sárgabarack dzsem

Tavaly f??ztem be el??ször, kicsit féltem is t??le, mert gyerekkoromból olyan emlékeim vannak, hogy anyukám órákon át állt a melegben a t??zhely mellett és kavargatta az orbitális nagy fazékban a még annál is orbitálisabb fakanállal a lekvárt. Na, nekem ennél jóval egyszer??bb dolgom volt/van. Egyrészt, mert csak két f??re készítem, nem 6-ra, másrészt nincs is akkora fazekam meg fakanalam, tehát ez a része márcsak emiatt sem válna valóra. Nem szoktam 3 kg-nál több gyümölcsöt egyszerre bef??zni, b??ven elég így is egész évre, ha van két féle. Idén epret tettem már el, és tegnap este pedig Anyukám által vidékr??l hozott szuper finom sárgabarackot készítettem el. Kb kétkilót.

Mivel biztosan akad a kedves olvasók közt, aki még soha nem f??zött lekvárt, ezért gondoltam ez is felkerülhetne a blogra. Az alábbi recept az én verzióm, egy újabb olyan téma, amit mindenki máshogy készít. De hátha valakinek szintén az válik be, ami nekem. Ez a recept univerzálisan vonatkozik minden gyümölcsre. Kivéve talán a szilva, na azt elég sokáig kell f??zni…

Itt jön még a sima cukor vs. bef??z??cukor kérdése is. Jómagam az utóbbit preferálom, tekintve, hogy szeretem, ha nem folyik annyira a lekvár (ezért is helyesebb inkább dzsemnek nevezni) és a bef??z??cukorban már eleve van pektin, ami zselésíti. A sima cukorhoz is lehet hozzáadni külön dzsem-fixet, de nekem az macerásabb.. Aki szereti, ha folyik, mindezt kihagyhatja… Bef??z??cukorból is van többféle, a zacskón fel van tüntetve, melyiket, milyen gyümölcshöz ajánlják. Sokszor készítek diabetikus lekvárt is, aminél annyi a különbség, hogy Diabetikus bef??z??cukrot használok, amit 350 g-os kiszerelésben lehet venni, és én azt a mennyiséget kb két kg gyümölcshöz adom hozzá, mert így is b??ven elég édes. A folyamat többi része ugyanaz.

 

Hozzávalók:

2 kg sárgabarack 

500 g bef??z??cukor (1750 g gyümölcshöz írják, szerintem még így is határeset, hogy nem túlédes-e?)

 

Keressünk egy olyan fazekat otthon, amibe kényelmesen belefér az elkészítend?? mennyiség?? gyümölcs (f??zés közben jócskán összeesik, de akkor is jobb ha van hely keverni)

A sárgabarackokat jó alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd a fazékba tesszük. Ráöntjük a cukrot, és feltesszük a t??zre. Kevergetjük, míg a cukor össze nem kavarodik a gyümölccsel, és addig kavarjuk, f??zzük, míg el nem kezd rotyogni. Én ilyenkor leszoktam kicsit húzni a t??zr??l és botmixerrel pépesítem. ( ha darabosan szeretjük, akkor csak kicsit mixeljünk, vagy egyáltalán ne) Majd visszatéve a t??zre addig f??zzük míg kicsit be nem s??r??södik. Egy jó teszt arra, hogy a dzsem okés-e már: egy keveset cseppentsünk ki egy tányérra, ha pár perc múlva megzselésedik, akkor már jó. Ha kész, alaposan kimosott, steril üvegekbe töltjük. Bevallom, még ha valaki szerint ez szörny?? is, én szoktam a tetejére egy késhegyni Nátrium-benzoátot tenni, tartósítás végett. Ezt mikor kibontjuk lekanalazzuk róla. Majd jó alaposan rácsavarjuk a tetejét, pár percre fejjel lefelé fordítjuk, és dunyha alá tesszük. Ott is marad, míg ki nem h??l. Marad hátra a cimkézés, és már kész is van télire a finom, házi sárgabarack dzsem.

 

Dsc_1456Dsc_1465

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s