Tádámm: málnaparfé

A “tádááám” annak a ténynek szól, hogy végre – h??en oldalunk nevéhez – elkészült az els?? parfé. Vagyis még éppen a fagyási folyamat vége felé tart, így elmondható, hogy egészen friss a recept. Mire is vágyhatnánk jobban ebben a 40 fokos kánikulában? Apropó, ki tudja, honnan ered a kánikula kifejezés? Egy igencsak közelemben él?? ember szerint a káni = cani, mint kutya, a kula…na azt tudjuk, hogy melyik terméke a kutyának. Utánanéztem ennek a kissé sántító értelmezésnek és rá kellett jönnöm, hogy csak a káni stimmel: “A kánikula szó a latin canicula (magyarul „kiskutya”) szóból származik. Évszázadokkal ezel??tt a Nagy Kutya csillagkép f?? csillagát, a Canis Maiort is ezzel a szóval nevezték meg, és azt tartották, hogy e csillag felt??nésével van összefüggésben a nyári h??ség kialakulása. Magyarországon a 16. században alkalmazták el??ször a kánikula szót „h?? hónap” jelentéssel. Egyébiránt a kutya szót rosszalló értelemben sok nyelvben használják (pl. kutya meleg van).” (forrás)

Visszakanyarodva a nyári melegt??l a h??sít?? parféhoz, alább látható a recept:

50 dkg málna

2 dl habtejszín

cukor

A málna mennyisége lehet kevesebb is, én beleraktam mindet, ami itthon volt. Szóval a gyümölcsöt pürésítjük, a tejszínhabot keményre verjük. Bele cukrot, 2-3 ev??kanálnyit, majd egy fagyis dobozban összeforgatjuk a kett??t. Nekem egy Carte d’Or-os dobozba kényelmesen belefért ez az adag. A mélyh??t??be rakás után félóránként-óránként kell rajta keverni egyet, hogy krémes, könny?? legyen.

Képek kés??bb jönnek, tekintve a parfé jelenlegi állagát 🙂

Advertisements

Tádámm: málnaparfé” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s