Minden idők kiflije

Nem csak azért, mert annyira finom, puha a tésztája, hanem mert hamar elkészül és a nap bármely szakában jólesik elfogyasztani.

Az eredeti recept itt található. Az édes változatok is pillanatok alatt el szoktak fogyni, bár rájuk fér sütés után egy kis cukros vízzel való kenegetés, hogy tényleg édesek legyenek. De ez már ízlés dolga..

Diabetikus verzió: durum- vagy teljeskiőrlésű liszt, gyümölcscukor

A recept variációja azonban sós, méghozzá soksok sajttal. Íme a hozzávalók:

30 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 dl tej

1 tojássárgája

12 dkg margarin

3 kk só

1 tk cukor

kb. 10 dkg sajt

1 tojásfehérje

tökmag

A tésztához a meglangyosított, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg az felfut, addig a lisztet, sót, tojást és az olvasztott margarint egy tálban összeöntjük. A felfutott élesztő akkor jó, ha a tej tetején egy vastag, barnás, habos réteg keletkezik. Ha valamiért sehogy sem akar felfutni, akkor vagy nem volt elég langyos a tej, vagy kifelejtettük a cukrot, vagy az élesztő már nem igazán friss (ez általában már a kicsomagoláskor feltűnik, főleg, ha önként ugrik a tejbe). Miután minden hozzávaló együtt van, lehet gyúrni a tésztát. A gyúrás során valószínűleg meg kell néha szórni egy kis liszttel, hogy ne legyen ragacsos. Addig kell dagasztani, amíg rugalmas tésztát kapunk. Akkor jöhet a pihenés, méghozzá 45 percig. Természetesen tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen.

Amíg várunk se teljen hiába az idő, a sajtot le lehet reszelni. A megkelt tésztát kettéosztjuk, majd az egyik cipót kb. fél cm vastagságúra és kör alakúra nyújtjuk ki. Megkenjük tojásfehérjével, majd rászórjuk a sajt felét. A szélek felé célszerű többet rakni, mivel az lesz a kifli belseje. Miután megszórtuk, a kört 12 körcikkre osztjuk, a körcikkeket egyenként feltekerjük kifli formára. Kivajazott, vagy sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket, távolságot tartva, hogy ne süljenek össze. Tetejüket megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk tökmaggal. A tészta és a sajt másik felével ugyanez az eljárás.

A süt??t 200 °C, alul-felül sütési fokozatra állítjuk és 20-25 percig sütjük a kifliket – a sajt pirulásáig.

Cimg1643
Advertisements

Minden idők kiflije” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s